IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Western Digital възобновява производството на дискове в Тайланд

Браншът ще произведе само 120 млн. твърди дискове през четвъртото тримесечие, търсенето е значително по-високо

11:17 | 05.12.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Една от фабриките на компанията. <em>Снимка: Western Digital</em></p>

Една от фабриките на компанията. Снимка: Western Digital

От миналата седмица Western Digital отново произвежда твърди дискове в Тайланд. По данни на компанията производството в една фабрика в Банг Па-ин е възобновено една седмица по-рано от планираното,

„Сградата беше наводнена на 15-и октомври, а на 17-и ноември и последното количество вода беше изсмукано. Електричеството беше пуснато отново на 26-и ноември, а производството стартира отново на 30-и ноември“, се казва в прессобщение на най-големия в света производител на твърди дискове. 

В други две фабрики в град Наванакорн водата обаче още е на ниво от 60 сантиметра. През следващите десет дни те трябва да бъдат подсушени, а след това техниката – да бъде наново монтирана. Кога и там ще започне производството обаче, все още не е ясно.

Освен това компанията обяви, че през първото тримесечие на 2012 г. в Банг Па-ин ще започне  да произвежда т. нар. слайдери. В Пенанг, Малайзия, също ще заработи фабрика за подобен тип твърди дискове. 

Като цяло браншът щял да произведе само 120 млн. твърди дискове през четвъртото тримесечие на годината, твърдят от Western Digital. В тази цифра са включени и складовите наличности от началото на тримесечието. Търсенето обаче е доста по-високо – между 170 до 180 млн. твърди диска. "Western Digital смята, че поне до края на първото тримесечие ще има недостатъчни доставки".

През октомври Western Digital предупреди, че наводнението на фабриките му и щетите при доставчиците и инфраструктурата на страната ще имат огромни последици за индустрията. Към тази оценка се присъедини и главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук.

Компанията оценява щетите заради наводнението в Тайланд на между 225 до 275 млн. долара. 50 млн. долара са само щетите по сградите, в които обаче не са включени евентуалните приходи от застраховки.

Брутният марж ще се качи до 23% през четвъртото тримесечие, а приходите ще са поне в размер на 1,8 млрд. долара. През четвъртото тримесечие година по-рано приходите са били в размер на 2,5 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:32 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още