IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Texas Instruments предупреждава за спад на печалбата

Още през октомври производителят на чипове предупреди за влошаване на положението, сега компанията ревизира надолу очакванията си за приходи и печалба

16:40 | 09.12.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Чиповете на компанията се използват в перални машини, мобилни телефони, телевизори или промишлени предприятия. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Чиповете на компанията се използват в перални машини, мобилни телефони, телевизори или промишлени предприятия. Снимка: Ройтерс

Забавянето на световната икономика се отразява зле на американския производител на чипове Texas Instruments. Заради слабото търсене компанията намали в четвъртък бизнес целите си за четвъртото фискално тримесечие, изпращайки акциите си по пътя към пропастта.

В следборсовата търговия вчера цената им падна с 5%, предаде Bloomberg.

Texas Instruments е лидер в производството на аналогови и вградени процесори. Чиповете се използват в перални машини, както и в мобилни телефони, телевизори или промишлени предприятия. Ето защо Texas Instruments се счита за барометър за цялата електронна индустрия.

Още в края на октомври главният изпълнителен директор Рич Темпълтън заяви, че клиентите се въздържат от покупки. Сега ситуацията изглежда още по-мрачна.

За Texas Instruments спадът дойде в неподходящ момент. Съвсем наскоро групата придоби конкиурента си National Semiconductor и така заложи на дългосрочен бум на бизнеса с електроника.

Сега обаче налице било “по-слабо търсене на много пазари, клиенти и продукти", заявиха от компанията в Далас. Изключение правели мобилните чипове.

Сега концернът прогнозира приходите да са между 3,19 и 3,33 млрд. долара, а предишната прогноза беше за приходи между 3,26 и 3,54 млрд. долара. Новата прогноза е дори под средностатистическите очаквания на анализаторите от 3,41 млрд. долара.

И по отношение на печалбите компанията е по-скептична. Texas Instruments залага на печалба на акция между 0,21 и 0,25 долара след досегашните очаквания за печалба между 0,28 и 0,36 долара.

Texas Instruments погълна National Semiconductor за 6,5 млрд. долара с надеждата, че бизнесът с електроника ще потръгне. Двете компании заедно владеят 17% от пазара за аналогови полупроводници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:03 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още