IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple ще прави повече за служителите си

Американският технологичен концерн призна за лоши условия във фабрики на поддоставчици и ще засили контрола

11:13 | 16.01.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Една от фабриките на&nbsp;Foxconn, в които има монтирани мрежи, за да спират &quot;полета&quot; на самоубийците.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Една от фабриките на Foxconn, в които има монтирани мрежи, за да спират "полета" на самоубийците. Снимка: Ройтерс

Серията от самоубийства в китайския доставчик на Apple Foxconn попаднаха в челните заглавия на пресата преди две години. Обвинения за лоши условия на труд в доставчиците на Apple има постоянно, но сега за първи път американската компания признава сама, че има нарушения.

Според вътрешно разследване само 38 на сто от предимно базираните в Азия доставчици спазват утвърдената от Apple норма за максимална работна седмица от 60 часа и гарантиран поне един почивен ден седмично. Една трета от доставчиците са проявили небрежност в работата с опасни вещества, една трета не спазва и стандартите за предотвратяване на наранявания. 

През миналата година Apple увеличи броя на проверките на доставчиците с 80 на сто до 229, както е посочено в годишния доклад за условията на труд за партньорите. В пет фабрики е било установено наемането на работа на непълнолетни - но не умишлено, а поради слабости при проверката на документи, заявява Apple. Концернът избрява в 500-страничен подробен доклад и други нарушения, като например лошо заплащане и нарушаване на екологичното законодателство, но не посочва къде точно това се е случило на практика.

С публикуването  Apple иска да се противопостави на критиките за злоупотреби и лоши условия на труд сред своите доставчици. Така например условията на труд и стила на управление в базирания в Тайван доставчик Foxconn са отговорни за няколко самоубийства на служители в Китай преди две години.

Сега иначе потайната компютърна компания изненадващо публикува за първи път имената на 156 фирми доставчици. Така че сега 97 на сто от компаниите, с които американците си сътрудничат в производството на iPhone, IPAD и Mac, са известни. Списъкът показва много изненади - освен Foxconn в него са включени корейската Samsung Electronics, Sharp, Panasonic, TDK и германската компания Infineon.

В допълнение Apple е първият производител на електроника в организацията Fair Labor Association (FLA), която се ангажира да осигури добри условия на труд. С членството си в FLA компанията се съгласи да се погрижи за честни условия на труд в цялата верига.

Организацията провежда свои собствени проверки, но и самият директор на Apple Тим Кук заяви, че концернът иска да затегне стандартите за цялата индустрия.

„Всяка година ние разширяваме нашата програма, вглеждаме се внимателно в нашата верига за доставки и правим по-трудно спазването на изискванията", каза той. Това означава, че работната сила ще бъде "обслужвана с всяка година все по-добре."

Въпреки това трябва да се направи още много, признава Кук. Публикацията се разглежда от наблюдатели като допълнителна индикация, че след смъртта на Стив Джобс Кук иска да направи концерна по-прозрачен. Джобс беше привърженик на това да се огласяват възможно най-малко неща.

Проверките потвърждават, че работни седмици с повече от 60 часа в много фирми са всекидневие. В 93 фабрики тази граница е мината най-малко веднъж на тримесечие, се казва в доклада. Работещите в 90 обекта са били принуждавани да работят повече от шест последователни дни. С доставчик, при който е имало повтарящо се "принудително робство", са били преустановени бизнес отношенията.

Apple потвърди също за първи път, че двете експлозии в китайски фабрики миналата година, при които четирима души бяха убити, а 77 - ранени, са свързани с работа с алуминий на прах. Основите на някои устройства, като лаптопа на Apple MacBook, се състоят от пресован блок от алуминий. При производствения процес този прах попада във въздуха и може да експлодира при определени обстоятелства.

Apple подчерта, че предпазните мерки за безопасност са били увеличени след експлозиите. Като цяло много недостатъци са разкрити и по отношение опазването на околната среда. Почти всеки втори проверен завод е обработвал неправилно опасни химикали, а в една четвърт съдържанието на въздуха за вредни вещества не е било тествано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 3
melon
преди 12 години
Туй малко на лицемерие ми докарва, ама може и да не съм прав.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още