IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Seagate повишава приходи и печалба въпреки наводнението в Тайланд

Производителят на твърди дискове не е пострадал от природното бедствие, както конкурентът му Western Digital

16:12 | 01.02.12 г.
Автор - снимка
Създател
Seagate повишава приходи и печалба въпреки наводнението в Тайланд

Въпреки природната катастрофа в Тайланд, причинена от наводнение, и свързаните с нея сривове в производството, Seagate отчита ръст на приходите и печалбата си за последното тримесечие на 2011 г. (второ фискално за компанията).

Нетната печалба се е увеличила спрямо същия период на предходната година с 275% до 563 млн. долара (431 млн. евро), или до 1,28 долара за акция. Приходите се увеличават с 18% до 3,2 млрд. долара (2,4 млрд. евро).

По този начин производителят на твърди дискове надмина очакванията на анализаторите. Те очакваха печалба от 1,06 долара за акция при приходи от 3,14 млрд. долара. Курсът на акцията се покачи в следборсовата търговия с 5,7% до 22,35 долара.

Като цяло Seagate е доставил между октомври и декември 47 млн. твърди диска. Това е с 4% по-малко от 48,9 милиона доставени диска през предходния отчетен период. В сумата влизат и 700 000 диска на Samsung, чийто бизнес Seagate придоби в края на 2011 г. През декември компанията прогнозира, че заради наводненията в Тайланд ще продаде само 43 млн. диска. А експертите смятат, че затрудненията с доставките ще се усетят по-силно в началото на 2012 г.

Приключилото през декември придобиване на поделението за твърди дискове на Samsung  е донесло за тримесечието загуби от 5 млн. долара.

Според  Seagate приходите през текущото тримесечие ще бъдат в размер на 3,75 млрд. долара, без в тях да се включват данни от Samsung. Анализатори очакват пък приходите да са в размер на 3,32 млрд. долара.

Основният конкурент на Seagate Western Digital бе засегнат доста по-сериозно от наводнението в Тайланд. През второто фискално тримесечие (октомври-декември) WD отчете чувствителен спад на приходи и печалба. Приходите са се свили от 2,5 до 2 млрд. долара, а нетната печалба спада от 225 до 145 млн. долара. Общо WD е продал за второто си тримесечие само 28,5 млн. диска. През същото тримесечие година по-рано продажбите са били почти два пъти по-високи - 52,2 млн. броя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:50 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още