IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Френски съд наложи глоба от 500 хил. евро на Google заради Google Maps

Съдиите постановиха, че концернът злоупотребява с господстващото си положение в страната

17:11 | 03.02.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Google Maps докара главоболия на щатския интернет концерн. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Google Maps докара главоболия на щатския интернет концерн. Снимка: Ройтерс

Френски търговски съд наложи на Google глоба от 15 000 евро за нелоялна конкуренция, както и 500 000 евро глоба за нанесени щети на доставчика на географски карти Cartographes Bottin. Както предава AFP, съдът в Париж смята за доказано, че интернет компанията се е възползвала от господството на пазара на безплатната си услуга Google Maps.

Bottin Cartographes предлага на корпорации във Франция подобни на Google Maps услуги, но изисква такса за тях. Интернет гигантът е обвинен, че следва стратегия да подбива цените на конкурентите и сам да поема цялата стойност на услугите си, докато не е установил контрол над пазара.

„Това е краят на дванадесетгодишна война, решение без прецедент“, цитира AFP Жан-Давид Сцема, адвокат от Bottin Cartographes. "Доказахме нелегитимността на стратегията, с която Google потиска конкурентите си. Съдът разбра несправедливия характер на тази злоупотреба“.

Това е първият път, в който Google е осъден заради своята картова услуга.

Говорител на Google Франция пояснява, че компанията ще обжалва присъдата. „Продължаваме да сме убедени, че една безплатна, висококачествена картова услуга е от полза на интернет потребителите“. Според Google, както в национален, така и в международен мащаб продължава да има силна конкуренция.

Франция като цяло не се оказва добро място за бизнеса на Google. В миналото концернът многократно бе обвиняван, че злоупотребява с господстващото си положение. Освен това парижки съд го осъжда през март 2011 г. заради нарушения на авторското право на глоба от 430 000 евро. Същия месец френската агенция за защита на личните данни CNIL наложи глоба от 100 000 евро заради събиране на данни чрез Wi-Fi във връзка със Street View.

Google Maps е предмет и на друго дело в САЩ. В края на миналата година British Telecom (BT) подаде иск в щатски съд, претендирайки, че услугата, подобно на Android Market, Google Offers и Google+, нарушава патенти на британския мобилен оператор. BT иска обезщетение в неназована сума.

Междувременно стана ясно, че официални представители на ЕС по проблемите на защитата на личните данни, наречена Работна група "Article 29", са изпратили писмо до Google, в което настояват за забавяне на въвеждането на новите декларация за поверителност и общи условия на компанията. Както предава Ройтерс, регулаторите твърдят, че имат нужда от повече време, за да проучат дали предложените промени ще защитават на задоволитено ниво личните данни на потребителите на услугите на Google.

Преди дни щатският концерн обяви, че опростява своите декларация за поверителност и общи условия, като обединява 60 отделни документа в един, който ще се отнася до всички услуги на компанията, включително YouTube, Gmail, Google+. Освен това компанията планира да започне изграждането на единен профил на всеки потребител, в който ще събира информация за дейностите му в различните платформи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Jores
преди 12 години
Франсетата са си ***.Заслужават google да спре mapsa за тяхната соц страна и после нека да обясняват на населението, какъв е проблема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още