IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европарламентът предложи сериозно намаляване на таксите за роуминг

При одобрение от ЕК и членките на ЕС, роумингът може още през юли да падне от 0,35 евро на минута до 0,25, а от 2014 и до 0,15

17:54 | 28.02.12 г.
Автор - снимка
Създател
Европарламентът предложи сериозно намаляване на таксите за роуминг

Потребителски групи и евродепутати искат до 2016 г. роумингът в страните от Европейския съюз да бъде премахнат изцяло. Според тях той е излишен, а телекомуникационните компании получават около 7% от приходите си именно от тези такси, предаде Ройтерс.

Днес евродепутатите от парламентарната комисия по промишленост, изследвания и енергетика са гласували предложение за още по-сериозно намаляване на таксите за роуминг, с което телефонните разговори в чужбина може да поевтинеят с до две трети през следващите 24 месеца, съобщава агенцията.

Гласуваните мерки, които обаче трябва да бъдат одобрени от Европейската комисия и страните членки, са третият пореден ход на ЕС за намаляване на роуминга.

След днешния вот ЕК и правителствата на всички държави-членки на ЕС следва да одобрят по-ниските тарифи в срок до юни, когато изтича сегашната регулация. При положителни резултати цените се очаква да паднат от 0,35 евро за минута в момента до 0,25 евро за минута още през юли. Тази сума може да бъде допълнително намалена до 0,15 евро през 2014, ако предложенията на парламентарната комисия получат нужното за това одобрение.

„В Европейския съюз, който има единен пазар, не трябва да има разлика в цената, когато се провежда разговор от една страна членка в друга", категорична е евродепутат Джудит Меркес, цитирана от Ройтерс.

Потребителите са длъжни да заплащат роуминг такси, когато използват мобилните си телефони в чужбина, тъй като мрежите в страната, която посещават, трябва да работят малко по-усилено, за да предадат позвъняване или съобщение.

Междувременно комисарят за цифровия дневен ред Нели Крус реагира със силни думи на критиката на изпълнителния директор на Vodafone Виторио Колао, който в рамките на форума Mobile World Congress в Барселона заяви, че Брюксел налага твърде голям натиск върху операторите предвид на актуалната икономическа обстановка. Колао визира натиска за намаляване на таксите за роуминг и за разговори между мрежите на различните оператори.

„Що се отнася до регулациите, еврокомисията пътува с развит преди 15 години автопилот“, заяви директорът на най-големия по оборот оператор в света и призова за край на натиска за намаляване на цените, за да може браншът да инвестира по-високи суми. И директорът на Deutsche Telekom Рене Оберман предупреди, че операторите ще регистрират по-ниски с милиарди приходи заради засилените регулации.

„И една новина към Виторио и Vodafone: няма да се оставя да ме командват и не реагирам добре на заплахи", контрира Крус във вторник. Тя била на страната на клиентите на Vodafone. „Ако потребителите вече не се страхуват да използват своите смартфони и таблети, когато пътуват в Европа, и операторите ще извлекат полза".

Комисарят не пропусна да напомни на бранша, че и той получава нещо от властите – допълнителни честоти и по-голям пазар. „Честната конкуренция при роуминга е добра отплата за тези възможности.“
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още