IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на сървъри по света с 5,4% спад в края на 2011 година

За цялата година обаче търсенето е довело до увеличение от 7,9%, което се дължи основно на нарастващия интерес към смартфони и таблети

19:54 | 28.02.12 г.
Автор - снимка
Създател
Продажбите на сървъри по света с 5,4% спад в края на 2011 година

Продажбите на сървъри в глобален мащаб са отбелязали спад от 5,4% през последното тримесечие на 2011 година. Това показват данни от проучване на Gartner, цитирани от Market Watch.

Във всички региони, разглеждани от Gartner, през последното тримесечие на миналата година е отчетен ръст на продажбите на сървъри. Изключение прави единствено Западна Европа, където е имало спад от 3,1 на сто.

Голяма част от спада се дължи на опустошителните наводнения в Тайланд, където е съсредоточена основната част от производството на твърди дискове. Прекъсването на веригата на доставките е означвало провал на много от компаниите в технологичния сектор при посрещането на заявките в края на годината.

Очакванията са проблемите, свързани с доставките на твърди дискове, да продължат и през настоящото тримесечие.

За цялата 2011 година от Gartner отчитат ръст на продажбите на сървъри от 7,9 на сто.

Силният интерес към смартфоните и таблетите е увеличил търсенето на така наречените мега центрове за данни, които използват множество сървъри за запазване на данни и бърз онлайн достъп.

През последното тримесечие на 2011 година Hewlett-Packard запазва лидерската си позиция при продажбите на сървъри. На компанията се падат 28% от пазара, въпреки свиването на продажбите й с 8,1 на сто.

По отношение на приходи пък лидер остава IBM, където отиват 34% от всички приходи в сектора. През последното тримесечие на 2011 година IBM записа спад на приходите от продажба на сървъри с 10% до 4,7 млрд. долара.

Единственият играч в топ 5, който е успял да увеличи приходите си от продажби на сървъри през четвъртото тримесечие е Dell. Компанията записа ръст от 7,3 на сто, посочват от Gartner.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:56 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още