IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple влезе в нова епоха

Новият iPad HD разполага с ретина дисплей с резолюция 2048 x 1536, или 3,1 млн. пиксела

21:11 | 07.03.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Тим Кук по време на представянето на новия таблет. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Тим Кук по време на представянето на новия таблет. Снимка: Ройтерс

След няколко месеца спекулации около новия продукт на технологичния концерн Apple, в сряда на специално събитие в Yerba Buena Center в Сан Франциско компанията заяви, че ще пусне на пазара нов iPad с 9,7-инчов „ретина“ дисплей, предаде Ройтерс.

Главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук се качи на сцената, за да демонстрира новия продукт. „По много начини iPad промени преносимите компютри и представи нови предизвикателства“, заяви Кук. "Това е новият iPad! Изненада!". С тези думи Кук представи новото устройство.

Новият ретина дисплей означава, че на всеки инч (2,5 см) има 246 пиксела. С други думи – IPS дисплея на iPad HD ще притежава 3,1 млн. пиксела. Според Apple цветовете ще са с 44% по-наситени.

Таблетът ще се захранва от процесор A5X, който включва четириядрен графичен модул. Според Apple той е два пъти по-бърз от Tegra 3 и предоставя четири пъти повече графична мощ.

Устройството разполага и с нова камера, разположена в задната част с 5-мегапикселов сензор и със странична подсветка. Камерата може да снима и видео с резолюция 1080p. По подобие на iPhone 4S и при новия iPad клиповете ще се стабилизират.

Новата операционна система на iPad ще включва и бутон за микрофон, с който всеки ще може да диктува имейли (вероятно посредством Siri). 

Новата 4G LTE връзка ще дава възможност за трансфер от 21Mps при HSPA+ мрежи, 42MBbps при DC-HSDPA и 73Mbps при LTE, но тези скорости са теоретични.

"Отиваме на изцяло ново ниво и предефинираме категорията, която Apple създаде с оригиналния iPad", каза oще Тим Кук.

Apple дължи на iPad около 20% от приходите си от продажби, като разчита както на индивидуални, така и на бизнес клиенти.  "Заради добрия микс от тъчскрийн възможности и добрите операционни характеристики, устройството не отстъпва на някои лаптопи, а Apple успя да създаде цяла нова категория в потребителската електроника", отбелязва Bloomberg.

iPad HD излиза на пазара на 16 март в САЩ, Канада, Великобритания, Франция, Германия, Швейцария и Япония. От днес устройството е налично за предварителна поръчка. 16-, 32- и 64-гигабайтовите версии ще струват съответно 499, 599 и 699 долара. За версия с 4G LTE се плаща малко повече – 629, 729 и 829 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
bondinio
преди 12 години
нещо не съм impressed
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
Nikola666
преди 12 години
Това е просто стария iPad с някои подобрения. И акциите още не са се изстреляли. Ако не мръднат поне малко нагоре след появата на новия продукт, май купона ще свърши за AAPL.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още