IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IDC: Слабият PC пазар е „сериозно предизвикателство“ за Intel и Microsoft

Според анализаторската компания глобалният растеж през тази година ще бъде едва 5%, като за първи път тя очаква едноцифрен ръст в Китай

16:26 | 21.03.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Според IDC&nbsp;Microsoft ще се изправи пред сериозни проблеми тази година. <em>Снимка: Ройтерс&nbsp;</em></p>

Според IDC Microsoft ще се изправи пред сериозни проблеми тази година. Снимка: Ройтерс 

Слабият ръст на пазара на персонални компютри, който според анализаторската компания IDC през тази година ще бъде едва 5%, ще се окаже сериозно предизвикателство преди всичко за Microsoft и Intel, се казва в анализ на компанията, цитиран от News.com. 

Windows 8 и ултрабуците били добра стъпка, за да се увеличи значението на персоналните компютри.

Обещанието за пренасяне на потребителското преживяване от таблета на PC обаче може да доведе до период на "проби и грешки", в резултат на което може би ще има слаб ръст. В допълнение ултрабуците и новата операционна система на Microsoft ще стимулират пазара за PC едва през втората половина на годината.

През 2011 г. продажбите в индустрията според IDC са се увеличили само с 1,8%. Преди всичко празничният сезон за пазаруване, подкрепен от трудната икономическа ситуация и новите устройства, като таблети, е показал липсата на интерес. Особено слаби са продажбите в Съединените щати и Западна Европа. Там продажбите са се сринали с 9% спрямо предходната година.

За сметка на това анализаторите очакват по-силен ръст на възникващите пазари. През 2012 г. той трябва да е 7%, а през 2013 г. - 11%. Индустриалните страни ще отчетат растеж от съответно 2,3% и 7,8%.

Същевременно IDC намали и прогнозата си за Китай за настоящата година на 9%. Това е първият път, в който очакванията за растеж на пазара в азиатската страна са едноцифрени. Причина за това са затрудненията с доставките на твърди дискове, които оказват силно влияние върху производителите на настолни машини, особено на не маркови производители, които играят важна роля на развиващите се пазари.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още