IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IDC: Пазарът на твърди дискове ще нарасне със 7,7% през 2012 г.

Анализаторите очакват среден ръст на продажбите между 2011 и 2016 г. в размер на 9,6%

17:46 | 03.04.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
IDC: Пазарът на твърди дискове ще нарасне със 7,7% през 2012 г.

Пазарът на твърди дискове ще се възстанови през тази година от миналогодишната катастрофа след наводнението в Тайланд, смятат пазарните анализатори от IDC. След спад от 4,5% през миналата година, през 2012 г. браншът ще продаде със 7,7% повече дискове отколкото преди година.

През втората половина на 2012 г. производството в Тайланд отново ще достигне нивото отпреди наводненията. Освен това анализаторите очакват среден ръст на продажбите между 2011 и 2016 г. в размер на 9,6%. 

Преди наводненията в Тайланд през есента на миналата година в света са били произвеждани на месец малко над 50 млн. дискове. Производителите първоначално приемаха, че нормализиране на ситуацията може да има до януари 2012. Междувременно обаче изглежда, че купувачите ще плащат значително по-високи цени за по-дълъг период от време.

„Заради дисбаланса между търсенето и предлагането вследствие на наводненията в Тайланд, цените на дисковете през последните месеци се увеличиха", пише в проучването на IDC. Производителите се възползват от тази възможност сега и правят корекции, за да компенсират спада в цените през 2009 г. През 2012 г. приходите от продажби отново ще се засилят, а през 2016 г. ще минат 50 млрд. долара. Предпоставка затова обаче е индустрията да успее с хибридния твърд диск.

Според Джон Райдинг, вицепрезидент в Gartner, производителите на твърди дискове трябва да инвестират засилено в развойна дейност. „Дългосрочен ръст на приходите може да се реализира само в случай на по-нататъшното трансформиране на останалите участници на пазара в доставчици на оборудване и на решения за съхранение с широк избор на продукти за много различни пазари."

Бъдещи мотори на ръста ще бъдат личните дискове, продуктите за запаметяване в долния ценови сегмент и приложенията за бизнеса, пише още IDC в анализа си. Твърдите дискове за настолните машини ще продължат да държат най-големия дял от продажбите, но той ще спада през следващите пет години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още