IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Облаците над Скот Томпсън в Yahoo се сгъстяват

Член на директорския борд на компанията ще напусне след гафа с разкрасената биография на Томпсън

10:55 | 09.05.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Облаците над Скот Томпсън в Yahoo се сгъстяват

Облаците около директора на Yahoo Скот Томпсън стават все по-тъмни и по-гъсти. След като инвеститорът Дан Льоб, основател на големия акционер в Yahoo - Third Point, разкри, че биографията на Томпсън е била разкрасена, Управителният съвет на концерна назначи специална комисия, която да провери случая.

Освен това тъкмо жената, която докара Томсън в концерна, Пати Харт, ще трябва да напусне директорския борд. Харт няма да бъде предложена за преизбиране на предстоящото общо събрание, заяви Yahoo във вторник.

От две години насам тя е независим член на Управителния съвет и беше отговорна за намирането на подходящ главен изпълнителен директор, припомня Ройтерс. Така преди няколко месеца изборът ѝ се спря на мениджъра на Ebay Томспън.

Иначе Пати Харт е директор на специалиста по игри International Game Technology. Неговият управителен съвет я е принудил да напусне поста си в Yahoo, се казва в официално изявление.

При всички случаи обаче от седмица насам натискът върху нея нарасна неимоверно. Тя трябва да отговаря на въпроса защо не е разбрала, че Томпсън няма бакалавърска степен по компютърни науки.

Вътрешнофирмена комисия сега ще се занимава с въпроса и ще проучи точно академичния път на Томпсън. Бордът бил наясно с отговорността и спешността на тази задача, се казва в специално съобщение от вторник.

Това е първият път, в който бордът се изказва публично за аферата, която стана достояние през миналата седмица. Дотогава коментари имаше само от говорителите на компанията, които говореха за „грешка по невнимание“. Както в биографията на Томпсън в Yahoo, така и при предишния му работодател Ebay, пишеше, че той е завършил компютърни науки.

Специално назначената комисия се състои от трима члена, които са приети в борда след назначаването на Томпсън на поста.

Кой се напъва да влезе в борда

Триото ще се подпомага от специализирана адвокатска колегия. „Управителният съвет ще информира акционерите своевременно след като проучването приключи“, заяви компанията.

Това обещание обаче едва ли е достатъчно за Дан Льоб. Директорът на инвестиционната фирма Third Point извади аферата наяве. Той контролира 5,8% от Yahoo и се опитва от известно време да влезе в Управителния съвет, за да участва директно в управлението. До този момент обаче тези стремежи не се увенчават с успех. Сега обаче, благодарение на разкриването на аферата с образованието на Томпсън, Льоб разполага с мощно средство за натиск.

Мениджърът на хедж фонда настоява Томпсън да бъде уволнен. В противен случай заплашва със съдебни стъпки. Освен това Льоб иска достъп до документацията на концерна за персонала.

Самият Томпсън засега не се изказва по обвиненията. Едва в началото на годината той бе назначен за главен изпълнителен директор на изпадналия в криза интернет пионер, който губи пазарни дялове за сметка на Google и Facebook. Преди това в продължение на месеци Yahoo беше без директор, след като предшественичката му – Каръл Барц, напусна компанията след бурен скандал.

Кой е Дан Льоб четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:32 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още