IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мрежите на мобилните оператори не са пострадали от земетресението

Трафикът след земния трус е бил 30 пъти по-висок от обичайното за това време на денонощието

11:42 | 22.05.12 г.
Автор - снимка
Създател
Мрежите на мобилните оператори не са пострадали от земетресението

Трите мобилни оператора Мобилтел, Globul и Vivacom съобщиха, че не са отчели проблеми с мрежите си след силното земетресение в 3 часа тази нощ и последвалите трусове.

Операторите не отчитат проблеми с инфраструктурата си, а достъпът до услугите им е бил непрекъснат през цялата нощ.

„В последвалите няколко часа в мрежата на Мобилтел беше регистриран средно 20 пъти по-голям трафик от обичайния за това време на денонощието, като в минутите след първия трус е регистриран 30 пъти по-голям трафик“, поясняват от първия български мобилен оператор.

Globul регистрира двадесет пъти повече обаждания и седемкратен ръст на SMS-трафика спрямо обичайнoто за този интервал от денонощието в първите часове след земетресението в района на Перник и столицата, поясняват от компанията.

Само в района на двата града в часовете между 3 и 5 сутринта, абонатите на втория мобилен оператор са провели близо 1,5 милиона разговори.

В периода непосредствено след земетресението мрежата е останала стабилна и успешно се е справила с обслужването на изключителния ръст в трафика.

"В Перник трафикът между 3.00 и 4.00 часа сутринта е бил 1,9 пъти над най-натоварения час през деня, а между 4.00 и 5.00 ч. повишението е 1.3 пъти. В София трафикът между 3.00 и 4.00 часа сутринта е бил средно 20% над най-натоварения час през деня. Конкретно за Люлин, Обеля и Надежда нарастването е още по-голямо - 37%. Претоварване на мрежата не е наблюдавано", казват от Vivacom. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:51 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още