IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Panasonic става най-големият акционер в Olympus

Концернът за потребителска електроника купува акции във финансово затруднената компания за 635 млн. долара, съобщи японска агенция

10:59 | 06.06.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Panasonic става най-големият акционер в Olympus

Японският концерн за потребителска електроника Panasonic влиза с 50 млрд. йени (635 млн. долара) в разклатения от финансови скандали производител на камери, фотоапарати и медицинска техника Olympus. По този начин Panasonic става най-големия акционер в компанията, съобщи агенция Kyodo в сряда.

Olympus и Panasonic отказват коментар по темата, а акциите на Olympus скочиха с 3% на токийската борса.

През миналата седмица се появиха спекулации, че Olympus иска да продаде дялове или на Panasonic, или на конкурента му Sony, за да стабилизира финансовото си състояние. 

Panasonic от своя страна трябва да се бори със загуба в бизнеса с телевизори. Появиха се спекулации, че компанията планира експанзия в областта на медицинската техника, където се очакват по-стабилни приходи. Olympus е световен лидер в производството на медицински ендоскопи.

Производителят на камери търси нови партньорства, за да увеличи отново капиталовите си резерви. През миналата година Olympus призна, че в минали периоди е правил счетоводни грешки за около 1,7 млрд. долара.

В началото на ноември 2011 г. бордът на директорите призна, че от деветдесетте години насам са били прикрити рекордно високи загуби от финансови операции. Загубите са били покрити с непрозрачни такси за консултации и амортизация на придобивания. Като цяло става дума за един от най-големите счетоводни скандали в историята на Япония.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:10 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още