IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Intel купува патенти от InterDigital на стойност 375 млн. долара

Акциите на InterDigital се изстреляха нагоре след новината, но според анализатори сделката е много по-добра за Intel

22:00 | 18.06.12 г.
Intel купува патенти от InterDigital на стойност 375 млн. долара

InterDigital Inc обяви, че се е споразумяла да продаде на Intel Corp около 1 700 патента за безжична технология срещу сумата от 375 млн. евро, съобщи Ройтерс.

Акциите на продавача се изстреляха с 27% нагоре до 29,24 долара за брой след обявяването на новината, а инвеститорите му аплодираха сделката, тъй като през януари компанията обяви, че не е успяла да намери купувач за себе си, но ще продължи да търси купувачи за патентното ѝ портфолио.

Докато Intel се напъва да разшири бизнеса си с чипове извън компютрите в мобилните устройства, от около година InterDigital се опитва да осребри нарастващия интерес към патентите в безжичната област.

През юли 2011 г. InterDigital съобщи, че търси потенциален купувач за себе си или за патентите си с надеждата, че останалите големи патентни сделки ще повишат стойността ѝ.

„Това трябва да ограничи напрежението, надвиснало върху акциите. Пазарът се притесняваше, че те няма да успеят да се справят“, заяви анализаторът в M Partners Рон Шътълуърт. „Те загубиха доста доверие, след като прекратиха процеса за търсене на купувач на компанията“, добави той.

Според анализатора в Bernstein Стейси Резгън обаче цената от 220 000 долара за патент, която от Intel са се съгласили да платят, изглежда прекалено ниска в сравнение с досега обявените патентни сделки.

За сравнение Резгън посочи продажбата на патентите на Nortel от миналата година на обща стойност 4,5 млрд. долара, което означава 750 000 долара за патент, и последната покупка на Motorola Mobility от Google Inc за 12,5 млрд. долара, което означава цена от над 735 000 долара на патент, ако не се смята стойността на бизнеса с хардуер за мобилни телефони.

Тя е убедена, че сделката пасва напълно на мобилната стратегия на Intel. „Макар да смятаме, че тези нови патенти, придобити от InterDigital, трябва да укрепят допълнително позицията им, не очакваме някакви промени в тяхната безжична стратегия вследствие на покупката“, посочва тя в своя бележка.

От InterDigitalобявиха също, че бордът на директорите е одобрил удвояване на програмата за обратно изкупуване на акциите до 200 млн. долара, както и че потвърждават целта си за приходите през второто тримесечие на 71 млн. долара, които включват продажба на патенти на стойност 9 млн. долара в друга сделка. Очаква се настоящата да бъде приключена през третото тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още