IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейският съд легализира търговията с използван софтуер

Сваленият софтуер може да се препродава, гласи решението на съда

17:58 | 03.07.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Европейският съд легализира търговията с използван софтуер

Съдът на Европейските общности днес постанови, че принципът на изчерпване на права за разпространение на софтуер се прилага, дори и ако собственикът на авторските права продава копия на софтуера си и чрез изтегляне.

Досега беше ясно, че само софтуерът на носител може да се появи на пазара. С решението си от днес съдът уточнява, че принципът на изчерпване на правото на разпространение се прилага не само когато носителят на авторското право търгува с копия от своите софтуери върху материален носител (CD-ROM или DVD), но и когато ги разпространява чрез изтегляне по интернет от неговия уебсайт.

Изключителното право на разпространение на копие от компютърна програма, за което има такъв лиценз, се изчерпва с първата продажба на това копие, реши още съдът.

С решението днес се слага край на дългогодишен спор между Oracle и UsedSoft - германско предприятие, което търгува с лицензи, закупени от клиентите на Oracle. Клиентите на германската компания, които все още не притежават съответния софтуер, изтеглят копие от него непосредствено от сайта на Oracle след придобиването на такъв „използван“ лиценз.

Клиентите, които вече разполагат с този софтуер, могат допълнително да закупят лиценз или част от него за допълнителни потребители. В този случай клиентите изтеглят софтуера в стационарните компютри на тези други потребители.

Oracle предяви преди години иск срещу UsedSoft пред германските съдилища, за да забрани тази практика. Върховният федерален съд, който като последна инстанция разглежда спора, реши да сезира съда, за да тълкува в този контекст директивата за правната защита на компютърните програми.

Според директивата първата продажба в ЕС на копие от компютърна програма от носителя на авторското право или с негово съгласие изчерпва правото на разпространение в съюза върху това копие. По този начин носителят на правото, който е продал копие на територията на държава — членка на ЕС, изгубва възможността да се позовава на своя монопол върху използването, за да се противопостави на препродажбата на това копие. В случая обаче от Oracle твърдят, че предвиденият в директивата принцип на изчерпване на правото на разпространение не се прилага за лицензите за използване на компютърни програми, изтеглени от интернет.

От години софтуерният пазар се измества в посока на сваляне на съдържание. В САЩ например свалянията на пазара за компютърни и видео игри вече правят почти половината от продажбите. Производителите често свързват такива изтеглени програми със специфичен профил на потребителя и отказват препродажба. При изтеглянията за игрови конзоли и мобилни операционни системи като Android или iOS просто няма начин, без заобикаляне на технически мерки да се препродават приложения и игри.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:10 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
bondinio
преди 11 години
Пичове - един съвет, явно нищо не разбирате от компютри, софтуер и лицензи. Не пишете/превеждайте подобни статии защото много бисери има.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още