IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Падащото евро вкара Samsung в авариен режим

Компанията свика кризисен мениджмънт заради заплахата за бизнеса си в еврозоната

17:00 | 05.07.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Падащото евро вкара Samsung в авариен режим

Samsung Electronics свиква кризисен мениджмънт и стартира план за спешни случаи. Причината е падащият курс на еврото, пише Korea Times. Това е първият път след финансовата криза в края на 2008 г., в която корейският концерн за потребителска електроника взима подобни мерки. Тогава през четвъртото финансово тримесечие компанията отчете загуба от 800 млрд. вона (563 млн. евро по днешен курс). 

Причината за спешния план са „силни колебания на валутния курс", цитиран е говорителят на компанията Ри Ин Йонг. „Еврото губи бързо своята стойност. Samsung Electronics пусна в действие конкретен план за управление, тъй като еврозоната е един от най-големите ни пазари".

В момента единната европейска валута се търгува за 1,25 долара, а през миналата година струваше 1,45 долара. За едно евро преди година можеха да се купят 1540 южнокорейски вона, а сега – само 1420 вона. Така се оказва, че постигнатата в Европа печалба за Samsung сега е по-малко ценна, дори и да остане стабилна.

Samsung обаче изтъква, че ситуацията сега изглежда малко по-добре от 2008 г., тъй като тримесечната печалба се повишава. Отбелязва се също така, че мярката не важи за целия концерн: „Не всички дъщерни дружества са свикали кризисен мениджмънт, тъй като техните основни пазари се различават. Всяко дъщерното дружество реагира в съответствие със собствените си приоритети".

Анализаторите очакват Samsung да отчете за тримесечния период, приключил през юни, увеличение на оперативната печалба. Прогнозният размер е около 4,9 млрд. евро. През първото тримесечие компанията отчете печалба от 3,4 млрд. евро, която бе рекордна в цялата ѝ история. Движеща сила е бързо разрастващият се бизнес със смартфони.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
lozkhris
преди 11 години
Всички напират да продават в Европа. Преди се натискаха за САЩ, но те си сринаха долара от 10 години насам и сега Европа, та Европа. Ще се научите да се справяте с каквато и да е пеалба. Алчността накрая ще погуби целия свят. Дреме ми за Самсунг - предпочитам европейски или американски продукти. Като азиатските стоки станат скъпи заради курса - ще купуваме европейски. И без друго няма сериозен германски конкурент в тоя сектор на тия жълтаци...време е да се появи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
hellwitch
преди 11 години
Ако задържат за няколко месеца спечеленото евро курса ще се върне обратно при QE3 в щатите тази есен и са готови. Друг подход е да използват еврото за инвестиции в еврозоната - активите ще са относително по евтини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още