IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Sharp може да съкрати 10 000 свои служители

От началото на годината цената на акциите на концерна се е свила с три четвърти

13:34 | 22.08.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Все по-малко купувачи избират телевизорите на Sharp. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Все по-малко купувачи избират телевизорите на Sharp. Снимка: Ройтерс

Японската компания за електроника Sharp обмисля доста по-строго съкращаване на работни места от досега планираното.

Още 3000 работни места може да изчезнат от телевизионнитр фабрики в Китай и Мексико, съобщи японската агенция Kyodo във вторник. Така заедно с продажбата на отделни активи Sharp може да се сбогува с общо 10 000 свои служители, предава агенцията, позовавайки се на информирани източници. Това са около 15 на сто от цялата работна сила. Досега бе обявено съкращаване на 5000 работни места.

Sharp се бори с огромни загуби и обяви драстична спестовна програма. Дружеството трябва да се справи със слабите продажби на телевизори и силната йена. От началото на годината акциите загубиха 3/4 от стойността си. Курсът от 179 йени е сериозен проблем за Sharp, защото усложнява влизането на поддоставчика на Apple Foxconn, който от своя страна настоява за предоговоряне на условията.

В съответствие с първоначалните условия Foxconn трябваше да плаща 550 йени за акция, а в момента компаниите водят нови преговори. Sharp се нуждае от парите от продажбата на акции на Foxconn, отчасти защото скоро ще има падеж на плащанията по дълга.

Според неотдавнашни репортажи в медиите, Sharp се оглежда и за други потенциални инвеститори, в това число Kyocera и Toshiba.

Освен това Foxconn планира да поеме производството на голям завод за LCD панели, а като се имат предвид сегашните свръхкапацитети, това би било голямо облекчение за Sharp. Производственият цех, който отвори врати през 2009 г., „носи вина“ за трудностите, с които Sharp се сблъсква в LCD бизнеса. Японците вложиха през годините 12 млрд. долара в завода, а производствените методи са на върха на технологиите, но въпреки това Sharp не успя да намери купувачи за големи екрани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:05 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още