IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Acer отложи представянето на новия смартфон?

Според Alibaba, чиято операционна система трябваше да поддържа устройството, отлагането е заради натиск от страна на Google с нейната Android

13:18 | 14.09.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Защо Acer отложи представянето на новия смартфон?

Вчера технологичният концерн Acer трябваше да представи в Китай своя нов смартфон с алтернативната операционна система на Alibaba. Представянето обаче беше отложено в последния момент и в технологичните блогове се появиха различни сценарии за причината.

Google е попречила на Acer да пусне смартфон, базиран на операционната система Aliyun на Alibaba, твърдят от китайската Alibaba. Acer искаше да представи всъщност своя „умен телефон“ Acer A800 с Aliyun Cloud Mobile OS. Alibaba представи облачно базираната система за смартфони Aliyun OS през юли 2011 година. В Китай има смартфони с тази операционна система, но Acer щеше да е първият сравнително голям производител с нея, предава DPA. 

Google е заплашила Acer, че ще я лиши от лиценз за Android, ако пусне на пазара устройство с Aliyun OS, оплака се Alibaba. Android е с отворен код, но приложения като Maps, Gmail или Play Store производителите трябва да лицензират от Google. Китайската компания за електронна търговия Alibaba нарече поведението на Google "явно несправедливо за клиента" и е обезпокоена за въздействието му върху конкуренцията.

„Ние вярваме, че с OS Aliyun предоставяме на клиентите и производителите на оборудване повече възможности, което е в основата на един здрав и силен пазар", казва Alibaba в съобщение до медиите. Според Alibaba пазарът, т.е. клиентът, трябва да реши кои продукти да се появяват на пазарите.

При Aliyun OS става дума за операционна система за смартфон, базирана на Linux, която е изцяло в облака. Всички приложения за Aliyun OS са облачно базирани. Също и данните за приложенията се съхраняват в облака, това включва групи за разговори, текстови съобщения, снимки, музика и други подобни.

Купувачите на Aliyun-OS устройство получават при пускането на пазара онлайн място за съхранение в размер на 100 GB. Досега устройства с Aliyun OS има само на азиатския пазар. До май 2012 г. са били продадени 1 млн. смартфона с новата операционна система. 

Acer държи на това да предложи на пазара смартфони с Aliyun OS, заявява Acer в становище за Wall Street Journal. За тази цел в момента компанията поддържа контакти с Google. Американската онлайн компания продължава да не желае да даде коментар по темата. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:22 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още