IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IHS iSuppli: Производствените разходи за iPhone 5 са 207 долара

Цената за модела с повече памет се увеличава непропорционално

19:50 | 19.09.12 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
IHS iSuppli: Производствените разходи за iPhone 5 са 207 долара

За пореден път след пускане на пазара на ново устройство IHS iSuppli изчислява себестойността на компонентите и производствените разходи – сега за iPhone 5 с 16 GB. Сметката възлиза на 207 долара за устройство, което крайният потребител получава за 649 долара, пише ZDNet.

Анализаторите оценяват цената на хардуера на 199 долара. Останалите 8 долара са за производството в китайските заводи на Foxconn. Разходите за хардуер са по-високи с 11 долара от тези на iPhone 4S малко след стартирането му през октомври 2011 г. (някои компоненти може би леко са поевтинели). Разликата обаче идва преди всичко от LTE модула, който според iSuppli струва 34 долара, докато 3G чипа в iPhone 4S е оценен на 24 долара.

За 4-инчовия екран Apple също трябва да похарчи малко повече, отколкото струваше за 3,5-инчов екран, но при 44 спрямо 37 долара разликата е сравнително малка. Може би интеграцията на чувствителния на допир дисплей с диоди също е понижила разходите за този компонент.

С повече памет цената се увеличава непропорционално. Ако купувачът пожелае модел с 32 GB вместо с 16 GB, той плаща още 100 долара в САЩ (в Германия 110 евро), а модулът с памет струва на Apple само 10 долара. За увеличение от 16 до 64 гигабайта се искат допълнително 29 долара, но компанията предлага модела за 200 долара повече. Подобни аномалии при конфигурацията на паметта се наблюдават също и при таблетите на Google и Amazon.

Като цяло IHS iSuppli заключава, че iPhone 5 е "голяма еволюционна стъпка" и така описва комбинацията от малки подобрения и липсата на иновации. Шоу Ву от Sterne Agee вярва, че Apple ще продаде 27 млн. броя през това тримесечие, а през коледното тримесечие - 46 млн. броя. Той също така смята, че описваният като "голямо обновяване" iPhone 5 се подценява от мнозина. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
mkalyonski
преди 11 години
Не става въпрос, аз колко им бих дал. Като потребител откакто го има iPhone-a ме дразнят доста неща, които не са оправени - бутона , който се скапва и си оставаш палеца върху него,батерията не държи... Хората където си купуват iPhone-a , на път за работи си купуват "Starbucks" за 3-4$ в пластмасова чаша и не се питат колко им е надценката за него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
stat counter
преди 11 години
ти ако искаш им дай повече...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
mkalyonski
преди 11 години
В сравенение с надценките на много продукти, тройна цена на iPhone нe е много, а и тази цена от 207$ е толкова ниска , защото се поръчва всичко в големи обеми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още