IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК иска още регулации за онлайн хазарта

Комисията си поставя амбициозната задача да се бори с манипулирането на спортните резултати

12:06 | 24.10.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕК иска още регулации за онлайн хазарта

Интернет хазартът е една от най-бързо развиващите се услуги в ЕС, отбелязват от Европейската комисия (ЕК). Годишно индустрията записва 15% ръст, а до 2015 година годишните приходи ще достигнат 13 млрд. евро, сочат прогнозите.

Онлайн хората могат да залагат на различни спортни състезания, игри на покер, лотарии и т.н. Според проучванията 6,8 млн. потребители залагат онлайн на едно или друго събитие. Тези дейности са регламентирани и на тях се налагат данъци.

Съществуват обаче хиляди сайтове, където могат да се събират залози, но без издадени лицензи и разрешителни. Често те се хостват в страни извън ЕС, но достъпът е свободен благодарение на мрежата. Предупрежденията на европейските чиновници са, че при залагане в тези сайтове хората се включват в незаконни игри и могат да се окажат забъркани в случаи на пране на пари или други измами.

За да бъдат защитени потребителите, от Комисията са създали план за действие за следващите две години. Целта е повече яснота при регулирането на хазарта по интернет и насърчаването на сътрудничеството между държавите членки.

На този етап няма да има законодателство на ниво ЕС. От Комисията обаче предлагат сайтовете за залози онлайн да имат филтри за възрастта. Статистиката разкрива, че 75% от децата под 17-годишна възраст са в интернет, а много от тях са от мобилни устройства, над които родителите нямат контрол. Защита да получават и възрастни хора, пристрастили се към залози онлайн, предлагат европейските чиновници.

В плана е записано и по-отговорно рекламиране на сайтовете за хазарт, както и призив за по-отговорно отношение от страна на родителите.

Третата стъпка е доста амбициозна и нелека – борба с манипулирането на резултатите от спортните срещи. В това отношение обаче от ЕК обещават да насърчат бързия обмен на информация и механизми за сигнализиране за нередности.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:40 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още