IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС преглежда ревизираните условия за ползване на Microsoft

Правозащитници се опасяват, че концернът може да нарушава европейските закони за защита на личните данни

15:26 | 19.12.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕС преглежда ревизираните условия за ползване на Microsoft

Европейски защитници на неприкосновеността на личния живот са започнали разследване на ревизираните условия за ползване на американския софтуерен концерн Microsoft. Това става ясно от писмо на работната група за защита на личните данни до изпълнителния директор на Microsoft Стив Балмър, цитирано от Bloomberg. Проверяващите искат да се уверят, че промените, които засягат обработката на данните, събрани от потребителите на онлайн услуги на Microsoft, не нарушават европейските закони за защита на личните данни.

"Като се има предвид високото разпространение и популярност на вашите услуги, промените на лицензионните споразумения и на свързаните с тях политики за поверителност могат да повлияят на много хора в повечето или всички държави-членки на Европейския съюз", пише Яков Констам, който оглавява асоциацията на ЕС за защита на данните. Затова тя "реши да провери възможните последици за защитата на личните данни на тези лица в координиран процес".

Разследването ще провери дали промените биха могли да доведат до нови рискове за неприкосновеността на личния живот на потребителите. Освен това ще се провери дали базираната в Редмънд компания отговаря на европейските стандарти за уведомяване на потребителите и им позволява избор от услуги, заяви още през октомври Джерард Ломел, ръководител на регулатора за лични данни в Люксембург. Новите правила на Microsoft са в сила от 19-и октомври, а потребителите бяха уведомени за тях месец по-рано по електронната поща.

В началото на годината подобни промени въведе и Google в рамките на консолидация на своите политики за конфиденциалност. ЕС остро разкритикува Google за това и поиска от компанията да отложи въвеждането им, за да даде възможност за провеждане на проверка. Google обаче потвърди графика си и на 1-и март въведе новите директиви за услугите си.

През октомври европейски правозащитници призоваха Google да преработи единната си политика за защита на личните данни. Те подозират, че има нарушение на законодателството на ЕС за защита на данните. Наред с другите неща те искаха да получат и информация за методите, чрез които различните услуги на Google може да споделят информация от потребителите.  

Microsoft обяви, че иска да си сътрудничи с европейските власти. „Ще отговорим с удоволствие на всички въпроси във връзка с Microsoft Service Agreement“, се казва в официално извяление на концерна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:59 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още