IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нови персонални промени в AMD

Производителят на чипове назначи свой ветеран за финансов директор

10:34 | 03.01.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Нови персонални промени в AMD

Изпитващият затруднения американски производител на чипове Advanced Micro Devices има нов финансов директор. Девайндър Кумар, който от три месеца изпълняваше временно длъжността финансов директор, е назначен на поста за постоянно, предаде Ройтерс, позовавайки се на съобщение на компанията.

Кумар работи в компанията от 28 години и за последно е бил одитор. В търсенето на нов финансов директор компанията се е оглеждала и извън своите мениджъри, но в крайна сметка изборът е паднал на временно изпълняващия длъжността Кумар, пояснява AMD.

През септември изненадващо тогавашният главен финансов директор Томас Зайферт подаде оставка. Конкретните причини остават неясни. Раздялата няма никаква връзка с разногласия относно практиката на счетоводната и финансовата отчетност, пояснява компанията.

Новината за напускането му обезпокои инвеститорите, тъй като Зайферт се счита за доказан експерт. През август той дори временно изпълняваше длъжността на главен изпълнителен директор.

Междувременно в края на декември „кърпата хвърли“ и още един ветеран и експерт. След 24 години и половина в компанията главният инженер Майкъл Годърт бе и един от малцината ветерани, които избегнаха вълната на съкращения в концерна, но реши да напусне AMD.

Той заемаше и длъжността „главен технологичен директор за клиентите“ и "вицепрезидент по дизайна и главен инженер на продуктите за клиенти". Годърт ще продължи кариерата си в центъра за изследвания и разработване на Samsung в Остин, Тексас, който вече приюти редица други негови бивши колеги.

През последните месеци вторият по големина в света производител на чипове изпитва финансови трудности. През ноември компанията обяви слаби резултати за тримесечието. Приходите са намалели спрямо предходното тримесечие с десет процента. Новата оценка съответства на приходи от само 1,27 млрд. долара. Анализаторите очакваха средно 1,38 млрд. долара.

Вследствие на това компанията предприе 15% съкращение на работни места. Така загубата на работни места е малко по-ниска, отколкото се спекулираше. В материали на американските медии по-рано се говореше за съкращения между 20 до 30 процента.

В средата на ноември концернът бе принуден да отрече, че търси активно купувач на компанията или на важна част от активите си. „Бордът на AMD и мениджмънтът вярваме, че стратегията на компанията за дългосрочен растеж чрез деблокирането на силно диференцирани технологични активи е правилният подход за повишаване на стойността на акциите", заяви Дрю Праре, говорител на AMD.

Изявлението дойде, след като Ройтерс съобщи по-рано, че AMD е наела JPMorgan Chase & Co., за да проучи стратегическите възможности пред компанията, включително потенциалната продажба на компанията или патентния ѝ портфейл.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още