IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Решението за бюджета в последния момент натоварва технологичните акции

В навечерието на отчетния период в САЩ предварителните очаквания за технологичните компании не са добри

10:20 | 08.01.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Отчетът на Intel ще бъде показателен за цялата индустрия. <em>Снимка: Getty Images News</em></p>

Отчетът на Intel ще бъде показателен за цялата индустрия. Снимка: Getty Images News

За технологичните компании признаците за предстоящия сезон на отчетите в САЩ не са никак добри. Засега потушеният бюджетен спор вероятно скоро ще има продължение. Според мненията и очакванията на експерти през четвъртото тримесечие корпоративните клиенти са затегнали по-силно коланите си заради несигурността от агонизиращо дългия бюджетен дебат и са осъществили по-малко инвестиции в областта на информационните технологии.

Мнозина се страхуват да приложат планираните разходи за 2012 г. в пълния им обем. Всичко това може да причини проблеми на технологичните компании при постигането на собствените им цели за четвъртото тримесечие, пише Ройтерс.

Обикновено особено оживеният покрай коледните празници бизнес носи на корпорациите в края на годината сериозен ръст на поръчките. Предвид страховитите ефекти на фискалната пропаст с автоматичното увеличаване на данъците и съкращаването на разходите, което би пратило САЩ вероятно отново в рецесия, компаниите се сдържаха по отношение на покупките на IT технологии.

"Финансовите директори не правиха инвестиции. Ако Обама и Бейнър бяха успели да постигнат споразумение в бюджетния спор до 15-и декември, щеше да има инвестиции дори до самия край на годината“, смята анализаторът Андрю Бартелс от компанията за пазарни проучвания Forrester Research. Често пъти обаче разходите за IT не могат да бъдат компенсирани през новата година, те просто не се състоят.

Експертите не очакват за първото тримесечие връщане на желанието за харчене – в крайна сметка задаващият се спор за повишаване на тавана на дълга вече е новият Дамоклев меч, който е надвиснал над икономиката на САЩ. Това кара и Марк Лушини от Janney Montgomery Scott да бъде предпазлив: „До момента сме решили само половината от проблема".

Wall Street очаква търгуваните на S&P технологични концерни през четвъртото тримесечие да обявят среден спад в печалбите с по един процент. За всички дружества в индекса заедно обаче се очаква ръст от 2,8%. Преди три месеца експертите бяха значително по-оптимистични, като за технологичните компании се прогнозираше увеличение от 9,4% за последното тримесечие. Анализаторът Грег Харисън смята, че и очакванията за първото тримесечие на 2013 г. също ще бъдат допълнително намалени. В момента компаниите са по-склонни да се сдобият по-скоро с нов софтуер, който е съвместим с по-стари устройства, а не да купуват нов хардуер.

Първи поглед към бизнеса в края на годината ще даде Intel на 17-и януари и по този начин вероятно ще стане критерий за състоянието на индустрията. По-късно през месеца ще последват IBM, Microsoft и EMC. На 31-и януари идва ред на баварската компания за полупроводници Infineon, която през последните месеци бе скептична заради силния натиск върху цените и спада в инвестиционната активност.

Отлагането на покупките на нови PC от страна на редица компании най-вероятно ще предизвика проблеми при Microsoft, Dell, Hewlett-Packard и AMD. В момента експертите наблюдават особено внимателно Microsoft, която в края на годината пусна на пазара Windows 8. "Една нова операционна система винаги причинява големи промени. Но дали ще има много корпорации, които са готови да се прехвърлят на нея предвид преобладаващата несигурност", пита риторично анализаторът от Nucleus Ребека Уетеман. Освен заради рисковете за икономиката на САЩ компаниите се страхуват от продължаващата слабост в Европа и Азия.

Въпреки това има искрици надежда. Oracle и IBM са по-уверени в себе си и се възползват от добрите продажби на софтуер, които компенсират напълно проблемите в хардуерните подразделения. Oracle обяви изненадващо в средата на декември, че през 2013 г. очаква продължаване на силните продажби на софтуер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още