IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК постави ултиматум на Google

Търсачката ще трябва да направи промени, за да не бъде обвинена в отклоняване на трафик

12:22 | 11.01.13 г. 2
Автор - снимка
Редактор
ЕК постави ултиматум на Google

Google ще трябва да промени начина, по който представя резултатите от търсенето в Европа. В противен случай компанията ще се изправи пред обвинения за "отклоняване на трафика" към собствените си услуги, съобщи еврокомисарят по конкуренцията Хоакин Алмуня, цитиран от FT.

Той посочи, че ще предотврати “изкривяването на избора на потребителите и отнемането на бизнес от конкурентите” и убедено заяви, че Google отклонява трафик.

“Силната позиция, която те имат на пазара, е господстващо положение и има опасения, че се злоупотребява с него”, каза още еврокомисарят.

Думите на Хоакин Алмуня са намек за директния ултиматум, който Европейската комисия (ЕК) поставя на компанията, след като предварителните преговори за сключване на споразумение с антимонополните органи на европейската общност навлязоха в критична фаза, отбелязва изданието.

Едно от основните опасения на Европейската комисия е свързано с ревниво пазения алгоритъм на търсачката, чрез който вероятно тя третира преференциално собствените си услуги.

Според Алмуня поставянето на етикети за резултатите от търсенето, които представляват услуги на компанията, би било някакво решение на проблема.

Той обаче предупреди концерна, че ако предложенията му за промени не са задоволителни, ще бъде принуден да отправи тежки обвинения. Това би застрашило амбициите на Лари Пейдж да превърне търсачката от “търсеща машина” в “машина на познанието”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още