IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Четиримата интернет шерифи, които цензурират света

Как Apple, Facebook, Amazon и Google налагат на световната мрежа своите закони

09:00 | 05.09.12 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Apple, Facebook, Amazon и Google ни показват често как да виждаме интернет света.<em> Снимка: Getty Images News</em></p>

Apple, Facebook, Amazon и Google ни показват често как да виждаме интернет света. Снимка: Getty Images News

Отговорите на тези въпроси са плашещи: всичко е просто "тест". Или "статистика. Това е всичко". Така владетелитe оправдават действията си пред своите подчинени - не се притеснявайте, не трябва да знаете нищо. Който пита, той пречи.

Точно това обаче е притеснително. Много притеснително.

Тест. Статистика. Това са реакциите на служител на Facebook към критикуващи абонати на социалната мрежа. „Blockwart 2.0" и „а ла Щази", ядосват се те, защото Facebook ги е разпитвал за техните приятели. Компютърните системи на Facebook по-рано са забелязали някои потребители, които изглежда използват псевдоними вместо истинските си имена. Сега обаче на бизнес философията на компанията не пасва това, нейните абонати да имат тайни. Така Facebook нарежда преди няколко седмици на софтуера си да идентифицира приятелския кръг на заподозрените и да го пита: „Това ли е истинското име на вашия приятел"?

Тест ли? Що за тест? Дали хората ще предадат доброволно приятелите си, ако даден софтуер ги подкани да го сторят, пише в свой анализ германският вестник Die Zeit.

Разузнаването на Facebook е само един от многото случаи, в които водещи корпорации налагат на потребителите си със съмнителни правила за етика своите закони. Приблизително по същото време Apple отказа да пусне в магазина си сатирична игра, програмирана за iPhone от Фредерик Джейкъбс от Сан Франциско. Тя се нарича Angry Syrians и критикува с колоритен комикс бруталния режим на президента Башар ал-Асад. Защо не ѝ бе разрешено да се появи в сайта на Apple? Защото това можело да се обозначи като "опозоряващо, обидно“ съдържание, казва програмистът.

Apple потиска политическо мнение? Колко често го прави?

Или Amazon: в началото на юни компанията премахна черната книга за международната природозащитна организация WWF от своя магазин. В нея авторът Вилфрид Хюсман критикува близостта на организацията за опазване на околната среда до индустрията, очерта се и правен спор. Amazon забрани книгата още преди съдът да излезе с решение. Но това не означава ли, предвид пазарната мощ на Amazon, че всъщност един концерн по същество може да решава какво да четат хората и какво - не?

Или Google, която филтрира резултатите от своята световна търсачка дори и с политически цели, понякога пренебрегвайки личните интереси на потребителите.

Какво се случва?

Някога интернет беше място на свободата, където можеше да се открият непознати светове и дори човек можеше да се загуби. Място, малко анархично и диво, но все пак свободно.

Днес има Apple, Facebook, Google и Amazon. Четири американски концерна владеят интернет и заедно имат значителен дял от населението на света като клиенти. Те съчетават около 80 на сто от трансграничния трафик на данни. 40% от времето, което хората прекарват онлайн, е в страниците на голямата четворка. Facebook има десет пъти повече потребители от жителите на Германия. Google отговаря на 1 млрд. търсения на ден.

Четирите концерна определят мрежата, наводняват я с идеологии, морал, идеи за добро и зло. Те са създали дигитален свят, който повече напомня един авторитарен Дисниленд, отколкото дива джунгла. Отчасти от самосебе си, отчасти принудени от някои правителства да създават факти и установени правила, които следва да се прилагат за всички. Така те вече са мощни машини за цензура и гардове на мисли. И инструменти за управление.

А тези, които са управлявани?

Последна актуализация: 13:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
somesuns
преди 11 години
Мерси за инфото за 2та сайта, винаги е полезно да се знае още едно място от "Свободната Мрежа".Аз препоръчвам използването на различни търсачки и най-вече DuckDuckGo, която е търсачката на утрешния ден.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
nikolalala
преди 11 години
Странно, че в статията не се споменават свободните места в Интернет. Примерно 4chan или anonplus. Статията не е особено обективна...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
Boicho Popov
преди 11 години
Да, преводна от Die Zeit е :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
ZawHeR
преди 11 години
Статията е преводна от Die Zeit, така ли?А що се отнася до свободата и несвободата - тема, която има безброй гледни точки и безброй аспекти. Опитайте да търсите в Китай (през китайско прокси) нещо "по-различно", да видите за каква свобода си говорим. И обратното - опитайте в Норвегия да го направите. Със същото нещо, което сте пробвали в Китай. Ще бъдете безкрайно учудени. За едни свободата е да си извън затвора. За други свободата е да си В затвора. Зависи от гледната точка.Засега сме добре, смятам. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
balkando
преди 11 години
Очаквам с нетърпение денят, когато интернет-гигантите ще публикуват информацията за своите спонсори със суми и дати. Всички спонсори ! До тогава нямат каквото и да било право да искат от мен вярна информация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
meto76
преди 11 години
Свободата в интернет е неограничена.Никой не насилва никого да ползва Apple, Facebook, Amazon и Google,който иска може да ползва други сайтове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още