IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

RIM обмисля преструктуриране

Възможна е дори продажбата на хардуерното подразделение, смята изпълнителният директор Торстен Хайнс

10:07 | 21.01.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
RIM обмисля преструктуриране

Изпитващият финансови затруднения производител на Blackberry RIM обмисля разбиването на концерна на по-малки групи.

"Има няколко възможности, включително продажбата на хардуерното производство, както и лицензирането на нашия софтуер", казва изпълнителният директор на Research In Motion (RIM) Торстен Хайнс, в интервю за германския ежедневник Die Welt.

Въпреки че в последните седмици натискът върху компанията спадна, все още се подготвя стратегически преглед на концерна. Все пак обаче мениджърите нямало да избързват с каквито и да е решения, а ще изчакат пускането на новата операционна система BlackBerry 10 в края на януари. Това е много важен момент и крайъгълен камък за Research In Motion.

Канадците започнаха да изпитват затруднения заради силната конкуренция от страна на Apple и Samsung. В началото на декември RIM трябваше да обяви спад на броя клиенти за първи път в своята история.

„Това трябва да се разглежда в контекст. Да загубиш 1 млн. клиенти от общо 80 милиона потребители при положение, че им предлагаш устройство, което е на повече от една година, не е толкова лошо", пояснява Хайнс.

Той подчертава факта, че BlackBerry 10 ще засили отново тенденцията към устройствата на бранда. Първите експертни становища за прототипа на новото устройство са положителни.

Германецът Хайнс, който ръководи RIM от една година, разкритикува и прилива на патентните дела в индустрията.

„Интелектуалната собственост трябва да бъде защитена. Но трябва да се защитава само това, което е наистина важно за иновациите“. Индустрията трябва да седне на една маса с регулаторните и патентните органи, за да се разработи една наистина разумна стратегия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:51 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още