IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Huawei за 2012 г. набъбва с 33%

"Проникването на смартфони е все още твърде ниско и има много място за растеж", смятат от компанията

13:43 | 21.01.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Печалбата на Huawei за 2012 г. набъбва с 33%

Китайският технологичен концерн Huawei предвижда скок на печалбата си за 2012 г. с цели 33% , стимулиран от силното представяне в Европа и Япония.

Производителят на телекомуникационно оборудване заяви, че очаква да има нетна печалба от 15,4 млрд. юана (2,5 млрд. долара) през 2012 г., предаде Ройтерс.

Това е в рязък контраст с конкурента ZTE, който предупреди в неделя, че може да завърши 2012-а година със загуба от 2,9 млрд. юана.

И двете фирми се опитват да разширят присъствието си зад граница, но са подложени на повишен контрол на пазари като САЩ заради предполагаеми връзки с китайското правителство, предава и BBC. Hauwei, както и ZTE, отричат всички обвинения.

С приходи в размер на 35,4 млрд. долара Huawei Technologies отчита и в това направление ръст от около 8 на сто спрямо предходната 2011 г. Тези данни съответстват почти напълно на очакванията на изпълнителния директор Гу Пин от началото на януари.

Традиционно най-силна област с приходи от 25,7 млрд. долара остава подразделението „Carrier Network“, следвано от „Devices“ с 7,8 млрд. долара. Подразделението Enterprise допринася с 1,8 млрд.  долара към всички приходи, а две трети от продажбите си компанията е извършила зад граница.

Huawei обяви, че ще представи окончателните си и одитирани резултати за 2012 г. през април.

Фирмата, която е един от най-големите световни производители на телекомуникационно оборудване, се опитва да се включи и в бързо разрастващия се пазар на смартфони.

Huawei заяви, че е осъществила "огромен пробив на пазарите на смартфони в Япония, Северна Америка, Европа и други развити пазари". Освен това стана ясно, че компанията планира да пусне нови модели през втората половина на 2013 г., за да надгради върху растежа в сектора.

"Проникването на смартфони е все още твърде ниско и има много място за растеж", каза Кати Мън, главен финансов директор на Huawei, която е и дъщеря на основателя на компанията Жън Джънфей.

Мън добави, че фирмата ще се фокусира върху изчислителните облаци, които ще станат огромен сектор в следващите пет години. 

За 2013 г. Huawei очаква приходите да нараснат с между 10 и 12%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още