IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Microsoft се отказва от изслушване в спора си с ЕК

Все още не е ясно кога ще приключи разследването на Брюксел

12:40 | 28.01.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Microsoft се отказва от изслушване в спора си с ЕК

В т. нар. „спор за браузърите“ с Европейската комисия американският софтуерен концерн Microsoft се е отказал от правото си на изслушване, пише Computerworld, като се позовава на документи, подадени до щатската комисия за ценни книжа и фондови борси (SEC).

В задължителната нотификация Microsoft накратко дава информация за текущото състояние на антитръстовото разследване. „Подадохме писмена декларация и се отказахме от правото си на изслушване". Компанията обаче не оповестява кога е обявила отказа си от изслушването или кога Европейската комисия ще се произнесе по делото.

Заради изискванията на ЕК, главната цел на които е Microsoft да не злоупотребява с господстващото си пазарно положение, от март 2010 г. насам при всички нови устройства с Windows в Европейския съюз се отваря прозорец за избор и на Mozilla Firefox, Google Chrome, Apple Safari, Opera, и седем други браузъри, които могат да бъдат изтеглени. Internet Explorer не се инсталира автоматично.

През юли ЕС стартира антитръстово производство срещу софтуерния гигант от Редмънд, предизвикано от жалби от конкурентите, защото след като през февруари 2011 г. Microsoft пусна Service Pack 1 за Windows 7, менюто за за избор изчезва. Наскоро концернът призна, че прозорецът за избор на браузер в Windows 7 SP1 не се появява заради "техническа грешка". От нея са били засегнати около 28 милиона компютри.

Вината е била на екип от техници, които са „проспали“ необходима актуализация. Едва на 1-и юли Microsoft е била информирана за предполагаемата грешка, но след това е действала незабавно. Като компенсация компанията иска да предложи автоматичен избор на браузър за 15 месеца по-дълъг срок от определените от Брюксел пет години до 2014 г.

"Грешката е допусната, тя е съществувала повече от една година и е ясно, че трябва да реагираме", заяви през септември комисарят по конкуренцията Хоакин Алмуния. "Ние сме загрижени не само по въпроса за нарушаване на конкуренцията през това време. По мое мнение много по-сериозен проблем е фактът, че Microsoft не спазва изискванията и поетите ангажименти".

Спорът за избора на браузъри има пряко въздействие и върху главния изпълнителен директор Стив Балмър. В края на миналата година Комисията за преглед, която е отговорна за заплатите и бонусите, заяви, че директорът също носи вина за подновения с Брюксел спор. Тя също така намали и бонуса на бившия директор по Windows Стивън Синофски, който вече не работи за Microsoft.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още