IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американски съд намали глобата за Samsung в полза на Apple до 405 млн. долара

Делото ще бъде върнато за преразглеждане заради грешка на съдебните заседатели

11:31 | 02.03.13 г. 1
Американски съд намали глобата за Samsung в полза на Apple до 405 млн. долара

Американски федерален съд в Сан Хосе постанови компенсацията от 1,05 млрд. долара, наложена на южнокорейската корпорация Samsung Inc за плащане  в полза на технологичния гигант Apple, да бъде намалена до 405 млн. долара и назначи преразглеждане на делото за патентния спор, съобщи ИТАР-ТАСС.

По думите на съдия Луси Кох "когато съдът открие грешка на съдебните заседатели, има 2 начина да я коригира: съдът може да определи делото да бъде преразгледано, както и да понижи сумата на наложените санкции“, която трябва да бъде получена от ищеца.

За анализаторите това е силен удар по претенциите на Apple, която с един удар губи 600 млн. долара. От американската компания все още не са направили коментар по сбучая.

През август 2012 г. съдебни заседатели признаха Samsung за нарушаване на 6 патента на основния си конкурент на пазара на смартфони и таблети. Те обявиха, че става въпрос за нарушения при разработването на функциите на чувствителните на допир екрани за смартфони, при мащабирането и при дизайна на иконките.

Първоначалният иск на  Apple бе за компенсация на стойност 2,5 млрд. долара и пълна забрана за продажбата на смартфоните от серията Galaxy в САЩ. Компанията обаче не успя да докаже в съда всички свои обвинения.

Впоследствие стана ясно, че един от съдебните заседатели е бил запознат с патентните спорове между двете конкуретни компании, което е укрил при избора му в съдебното жури, а това е формално нарушение на правилата за избор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:33 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
Чудесна новина.Дано и през следващите гледания тази глоба да намалее няколко пъти.APPLE се имат едва ли не за морални собственици на всичко, което си поискат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още