IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Забраната за продажба на Samsung Galaxy Nexus в САЩ бе отменена

Акциите на конкурента Apple се понижиха с 2%, но според експерти вдигането на забраната ще има малък ефект върху пазара на смартфони

13:17 | 12.10.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Отново на пазарите в САЩ - Samsung Galaxy Nexus. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Отново на пазарите в САЩ - Samsung Galaxy Nexus. Снимка: Ройтерс

Apple претърпя ново поражение в патентната си война срещу Samsung, предаде Ройтерс. Американски апелативен съд в четвъртък вдигна временната забрана за продажбите на смартфона Samsung Galaxy Nexus в САЩ.

За производителя на iPhone и iPad това е поражение и стъпка назад в конкуренцията с постоянно набиращата популярност операционна система Android на Google, която работи на повечето устройства на Samsung.

По-низшата инстанция, която наложи забраната, е превишила правомощията си, се казва в уведомлението. Делото е изпратено обратно. Акциите на Apple приключиха сесията със спад от два процента.

Експерти обаче смятат, че вдигането на забраната върху продажбите ще има малък ефект върху пазара на смартфони. Nexus е по-стар модел на Samsung, който в момента разтърсва пазара с по-нови мобилни телефони и таблети.  

Американският професор по право Колийн Чин предполага, че решението ще направи по-трудно за компаниите в бъдеще да предизвикат предварителна забрана на продуктите на конкурента си. Тези предписания за много компании са от ключово значение за постигане на икономически ползи.

През август Apple постигна сензационна победа в съда срещу Samsung. Съдебните заседатели решиха, след обсъждания в рамките на по-малко от три дни, че корейците са имитирали дизайна по ключови характеристики на хитовите iPhone и iPad. На Apple бе присъдено обезщетение от над 1 млрд. долара.

Битката между платформите на Google и Apple ще разтърси цялата технологична индустрия, заяви междувременно председателят на борда на Google Ерик Шмид в интервю за AllThingsD.

„Досега не сме били свидетели на битки между платформи с такъв мащаб. Предимствата са за потребителите. Цените падат рязко", казва Шмид.

По думите му обаче голямата конкуренция същевременно предизвика и сериозни проблеми за компаниите, а най-големият са постоянните патентни дела.

"Тези патентни войни са смъртоносни. Мисля, че това е лошо като цяло, лошо и за иновациите. Елиминира избора", казва Шмид. Той допълва, че има около 200 000 патента, които покриват софтуерната индустрия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още