IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Panasonic напуска бизнеса с плазмени телевизори

Обмисля се и възможността за продажба на подразделението за болнична техника

10:24 | 18.03.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Panasonic напуска бизнеса с плазмени телевизори

Японският концерн за потребителска електроника Panasonic Corp започва оттеглянето си от операциите с плазмени телевизори като част от намаляването на своята телевизионна дейност за период от три години, считано от следващата фискална година, предаде Ройтерс, като се позовава на местния бизнес вестник Nikkei.

Изпитващият проблеми производител на потребителска електроника вече продаде активи, включително недвижими имоти, за да укрепи своята финансова позиция. Водещите японски технологични концерни - Sony Corporation, Sharp и Panasonic, изпаднаха в тежко състояние заради кризата и започнаха да разпродават имущество, за да увеличат паричните си активи. Отделно корпорациите са притиснати от силната конкуренция на пазара на електроника. 

Телевизионният бизнес на Panasonic, който в пика си през 2009/2010 генерира продажби за над 1 трлн. йени (10,5 млрд. долара), ще докара по-малко от половината от тази сума през 2015/2016, пише вестникът, без да се позовава на източник. 

„Ние обмисляме редица възможности по отношение на нашия телевизионен бизнес, но нищо не е решено все още", казва говорител на Panasonic.

Panasonic планира до края на фискалната 2014 година да прекрати производството на плазмени панели в основния си завод в Амагашкаи в Западна Япония, пише още Nikkei, добавяйки, че компанията вече е отписала стойността на производственото оборудване.

Японската компания вече стопира новите развойни дейности около плазмените телевизори, защото разработване и на плазмени, и на LCD модели, ще бъде неефективно, особено в Япония, където пазарът на плоски телевизори вече се свива, пише още вестникът. 

Междувременно стана ясно, че Panasonic планира да се раздели с подразделението си за болнична техника, за да вкара свежи пари в касите си. 

"Като част от нашата стратегия за растеж, ние обмисляме редица възможности“, заяви говорителка на Panasonic, цитирана от агенция Kyodo. Според информация на агенцията Panasonic планира да продаде подразделението си за около 100 млрд. йени (1,05 млрд. долара). Компанията планира да продаде целия бизнес на един продавач, но в случай, че няма желаещи, може да започне и разпродажба на парчета, предава още Kyodo.

Здравното подразделение включва електронни системи за медицински диаграми и съоръжения за следене на кръвната захар.

През този месец компанията продаде сграда в центъра на Токио за около 50 млрд. йени на двама японски инвеститора - третата подобна продажба през последните месеци.

Според изчисления на организацията JEITA (Japan Electronics and Information Technology Industries Association) японският пазар на потребителска електроника се е свил с около 15 млрд. долара. При това 4 млрд. долара са загубите за по-малко от 10 години. Основният конкурент на Япония е Южна Корея, която „в момента  задушава всичко, не само на пазара на смартфони, но и на другите пазари на потребителска електроника“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още