IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК предлага безплатен входящ роуминг от 2014 година

Таксите за входящи разговори трябва да бъдат премахнати до юли 2014 г., а за всички останали, свързани с роуминг - до 2016 г.

13:15 | 12.09.13 г.
<p>
	Еврокомисарят Нели Крус представи пакет от промени за мобилното пространство, галещи ушите на потребителя. Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Еврокомисарят Нели Крус представи пакет от промени за мобилното пространство, галещи ушите на потребителя. Снимка: Ройтерс

Възможно е от 1 юли догодина таксуването за входящ роуминг да отпадне. След тази дата, ако абонат бъде потърсен на мобилния си телефон в чужбина, това няма да му струва нищо.

Пакет от предложения, касаещи мобилното пространство на територията на Европейския съюз (ЕС) бяха представени вчера пред Европейската комисия от ресорния комисар Нели Крус. Част от предложенията са качени на официалния сайт на ЕК, придружени с кратък коментар на Крус по темата.

Реформата в сектора цели да създаде единен пазар на телекомуникационни услуги в ЕС, за да ускори икономическия растеж на региона. Уточняваме, че новите правила ще трябва да бъдат приети и от европарламента и Съвета на ЕС, за да влязат в сила. За момента не може да се прогнозира от кога точно ще заработят и дали ще бъдат одобрени изцяло.

Все пак пакетът от промени на Нели Крус явно се приема с ентусиазъм, тъй като Европейската комисия ги е оценила като едни от най-амбциозните в сектора от 26 години насам.

Анализатори отбелязват, че Европа изостава в инфраструктурата за широколентов достъп, докато телекомуникационните компании се мъчат при намаляващи приходи.

Председателят на ЕК Жозе Барозу заяви, че предложените реформи са добри както за потребителите, така и за операторите.

„Бъдещият значителен напредък към Европейския общ пазар за телекомуникационните компании е крайно необходим за стратегическите интереси и икономическия напредък в Европа“, каза Барозу. „Това се отнася и за самия телекомуникационен сектор и за гражданите, които са разочаровани, че нямат пълен и равен достъп до интернет и мобилни услуги“, добави той.

Повече за пакета от промени

Според плана на ЕК на компаниите ще бъде забранено да таксуват входящите разговори от юли 2014 г. Всички останали такси, свързани с роуминга, ще бъдат премахнати до 2016 г. Оттогава мобилните оператори ще трябва или да таксуват потребителите в целия ЕС по цени за вътрешни разговори, или да им разрешават да сменят доставчика си за периода, през който са в чужбина, без да се налага да сменят своите SIM-карти.

За да насърчи по-нататъшно намаляване на роуминг тарифите, комисията ще опита да стимулира операторите да предлагат пакети с включени обаждания в роуминг в ЕС. За целта се говори за издаване на единен европейски трансграничен "паспорт" на операторите, който би им позволил да работят в рамките на ЕС с разрешението само от един регулатор.

Друга промяна, която вероятно ще бъде въеведена, е да се увеличи властта на ЕК върху правилата в сектора, като комисията включително ще може да преразглежда плановете на националните регулатори за отдаване на честотен ресурс.

Друго предложение е компаниите да осигурят на абонатите си договор, който предвижда в роуминг мрежата на  чужд оператор да плащат преференциални цени, без да е необходимо да си купуват местна SIM карта.

Предлага се също фирмите за мобилни услуги да сключват с абонатите договори, според които цените на обажданията ще бъдат еднакви в тяхната родина и в друга страна от ЕС.

Комисията уточнява, че в ЕС няма оператор, който да покрива територията на всички 28 държави от Общността. Затова следващото предложение е да бъде обособен единен лиценз за извършване на далекосъобщителна дейност, с което настоящите ограничения да отпаднат и операторите повече да не бъдат изправени пред необходимостта да притежават 28 лиценза, за да работят навсякъде на територията на съюза.

Съгласуването между отделните страни ще увеличи и сигурността за акционерите, насърчавайки допълнително инвестициите в мобилни мрежи, смятат от ЕК.

Следващата предлагана промяна е цените на международни разговори в ЕС да не превишават стойността на междуградски разговор, който е 0,19 евроцента на минута с ДДС.

Клиентите ще имат право на прекратяване на договора с далекосъобщителен оператор, който не спазва обещаните скорости на връзката.

Въвежда се клиентите да могат да сключат договори само за 12 месеца, ако не желаят да се обвържат с даден оператор за по-продължителен срок.

В предложенията на Крус са заложени промени и по отношение на публичния безжичен интернет, а целта е той да стане още по-достъпен и да го има на повече места.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:27 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още