IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google: Печелим битката със спама

Компанията може да се похвали с големи успехи в борбата с нежеланите имейли

12:18 | 09.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Google: Печелим битката със спама

Google все още не може да се похвали с „мисията изпълнена“, но технологичният гигант определено бележи успехи срещу имейл фишинга и спама.

Компанията публикува в блога си изявление, в което твърди, че всички усилия срещу нежеланите имейли, които често са дело на спамъри или измамници, които искат да заблудят потребителите, наистина работят.

В действителност голяма част от имейлите, които не са спам, и които потребителите на Gmail използват се проверяват чрез определени стандарти, чиято цел е да се борят с фишинга, съобщава Mashable.

Съобщението на Google гласи, че 91,4% от имейлите, които не са спам, и които се изпращат до потребителите на Gmail, са от реални потребители. От своя страна пощата филтрира останалите неперсонализирани имейли, които влизат в кутиите на ползващите услугата,

От 2004 г. oнлайн компаниите настояват за въвеждането на стандарти за проверка на автентичността, наречени DomainKey Identified Email (DKIM). Освен това държат на по-широкото прилагане на системата за валидация на имейли Sender Policy Framework (SPF).

Google твърди, че около 74,7% от входящата поща на Gmail използва DKIM и SPF. Само 14,4% се проверява само чрез SPF, а 2,25% - само чрез DKIM. Това означава, че 8,6% от имейлите остават непроверени.

Но войната със спама все още не е приключила. Както Google посочва в изявлението си, измамниците все още могат да се насочват към незащитени домейни, както и към защитените, ползващи слабо криптиране.

Ето защо от компанията предлагат използването на най-малко 1024-битови ключове, тъй като използването на слабокриптиращи ключове (512 бита или по-малко) представлява един от най-големите източници на грешки в DKIM (21%). 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:07 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още