IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мтел отчете близо 15% спад на приходите за 2013 г.

Клиентите на компанията, ползващи мобилен интернет, се увеличават с повече от 30% през миналата година

13:15 | 26.02.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Мтел отчете близо 15% спад на приходите за 2013  г.

Приходите на Мобилтел за цялата 2013 година се понижават с 14,8% до 399,4 млн. евро, съобщиха от телекомуникационната компания. През четвъртото тримесечие на миналата година общите приходи се понижават с 10,3% на годишна база. Като фактори за спада се посочват намалението на цените за терминиране и понижаването на цените за абонаменти и предплатени услуги.

Годишната нетна печалба бележи ръст от 23,5% до 55,6 млн. евро.

През последното тримесечие на 2013 г. оперативните разходи се увеличават със 7,3%, основно в резултат на промяна в счетоводното третиране на определени разходни позиции без ефект върху печалбата. С изключение на тази промяна, оперативните разходи остават стабилни.

Средният приход от абонат отбелязва спад с 4,1% в сравнение с четвъртото тримесечие на предходната година. Като основна причина за спада от компанията посочват регулацията. Като се изключи ефектът от регулациите, средният приход от абонат е стабилен спрямо същия период на 2012 г.

Средният приход от фиксирана линия се повишава с 3,2% на годишна база основно поради ръст при бизнес абонатите и положителния ефект от по-високия брой линии за достъп за броудбанд и телевизия.

30% ръст при клиентите на мобилен интернет

Клиентите на компанията, използващи мобилен интернет, се увеличават с повече от 30% през 2013 г. до близо 193 хил. Компанията отчита растеж и в сегмента на фиксирания броудбанд. Броят на клиентите, ползващи фиксиран интернет, се е увеличил с 2% до над 155 хил. абонати, като общият брой на фиксираните линии за достъп нараства с 1,4%.

През последното тримесечие на миналата година компанията е въвела промени в методологията за броене на SIM карти, която е довела до общо намаление на клиентите на мобилни услуги с 1,026 млн. до 4,2 милиона. Тази промяна обхваща както клиентите на предплатени карти, така и на две от фиксираните услуги на компанията. Предходните тримесечия на 2012 и 2013 година бяха коригирани със задна дата. Пазарният дял също отбелязва спад – от 42,1% до 39%, като Мобилтел запазва позицията си на пазарен лидер, отбелязват още от телекома.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още