IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Могат ли смартфоните да ограничат кражбите на кредитни карти?

Приложение следи дали трансакцията се извършва на същото място, където се намира мобилният телефон

14:41 | 03.03.14 г. 1
Могат ли смартфоните да ограничат кражбите на кредитни карти?

Ако кредитната карта бъде открадната, то крадците рядко имат проблеми да купят различни стоки с картата. Но MasterCard експериментират с нова технология, която използва приложенията на смартофоните за определяне на местоположението, пише MarketWatch.

Благодарение на това приложение ще може да бъде определено дали самартфона и кредитната карта са на едно и също място по време на покупката.

„Така ще можем да потвърдим, че в момента на трансакцията вие действително сте там, където казвате, че сте”, коментира Джеймс Давлурос, вицепрезидент по стратегическите въпроси в Master Card.

Пилотната програма на този момент е достъпна в Европа, но се очаква през тази година да бъде лансирана не само в Европа, но и в Северна Америка и Азия.

В епохата на електронните разплащания, когато смартфоните играят все по-важна роля в нашия живот, може да се окаже, че смартфонът не „убива” кредитните карти, но прави плащанията с тях много по-сигурни.

По данни на американското правно статистическо бюро през 2012 година 16,6 млн. души са били жертва на кражба на идентичност. 46% от тях са пострадали от кражба на кредитни кърти. Средно тези кражби костват по 4,17 хил. долара на своите жертви.

Програмата предвиждат регистрация на кредитната карта и устройството. Ако в момента на покупката,  програмата за локация на мобилния телефон е изключена и местоположението не може да определено, то трансакцията няма да бъде одобрена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
misanthrope
преди 10 години
След атентатите от 11.11, Лари Елисън предложи, Oracle да дари база данни в която да се следи кой влиза, кой излиза от щатите и къде се намира. Надигна се вой за свободата на личността, а Лари им отговори, че те съвзем доброволно са се отказали от свободата си, заради дребното удобство да ползват кредитни карти. Заради удобството да ползваме мобилни телефони се отказахме и от малкото, което ни беше остало
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още