IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Комисия към Европарламента одобри края на роуминга от 15 декември 2015 г.

От 2007 година ЕК започна амбициозна програма за намаляването на разходите за мобилни услуги на европейците, пътуващи в чужбина

09:06 | 19.03.14 г. 1
Комисия към Европарламента одобри края на роуминга от 15 декември 2015 г.

От 15 декември 2015 година обаждането по мобилен телефон, прегледа на електронната поща и други телекомуникационни услуги в чужбина ще струват на потребителите точно толкова, колкото и в родната им страна.

Или с други думи – в края на 2015 година ще бъде сложена точка на роуминга. Предложението е на Европейската комисия и то беше прието  от комисията по индустрия към Европейския парламент във вторник, става ясно от съобщение на пресслужбата на парламента.

Новите правила обаче трябва да получат одобрението и в пленарната зала на Европейския парламент, както и от Съвета на министрите.

От 2007 година Европейската комисия предприе амбициозни мерки и въведе лимит на цените на мобилните услуги, които потребителите ползват в чужбина. В резултат, според данни на комисията, приемането на разговори, обаждането, изпращането и получаването на текстово съобщение вече е с 80% по-евтино. Разходите за пренос на данни пък намаляват с над 90%.

Въпреки това резултатите от проучване на ЕК показват, че 28% от пътуващите европейци все още изключват телефоните си в чужда страна. Заради опасенията на потребителите за огромни сметки те се отказват и от редица услуги, които мобилните оператори предлагат.

В резултат компаниите сякаш сами се отказват от потенциални приходи, които биха получили, ако няма роуминг, коментираха от Брюксел резултатите от това проучване.

В края на февруари пък имаше опасения, че телекомуникационният пакет, предложен от ЕК, така и няма да бъде придвижен след като парламентарната комисия по индустрия забави гласуването. Тогава гласуването беше отложено по процедурни причини, които в крайна сметка бяха преодолени. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:26 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
MZ/X
преди 10 години
Супер новина! Сега оставят само да регулират и изходящите международни разговори от собствената държава. Обаждането до който и да е номер в ЕС от България би трябвало да е на цените на обаждане до чужд оператор в България, а не 5-6 пъти по скъпо. Ще стигнем до абсурда, че с българска СИМ карта ще е по евтино да набираме италиански номер от Германия от колкото от България...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още