IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Microsoft и Sony разширяват патентните си портфейли

Двете компании влагат неназована сума в "патентния трол" Intellectual Ventures

11:08 | 14.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Microsoft и Sony разширяват патентните си портфейли

Американският софтуерен концерн Microsoft и японският технологичен гигант Sony са инвестирали неназована сума в мениджъра на права върху интелектуална собственост Intellectual Ventures, така че могат да добавят към вече обширните си патентни портфейли още права. Както съобщава Ройтерс, позовавайки се на информирани източници, бившите инвеститори в компанията Apple и Intel обаче не участват в най-новия кръг на финансиране. Причините за решението им остават неясни.

Основаната от бившия главен технологичен директор на Microsoft Натан Мирволд през 2000 г. компания Intellectual Ventures има спорна репутация, защото е известна с това, че придобива много патенти, без сама да развива продукти и по този начин напълно отговаря на дефиницията за „патентен трол“. С този термин в технологичния свят се обозначават компании и хора, които изкупуват патенти не за да разработят продукти на тяхна база, а само за да изнудват или да съдят други фирми за крупни суми. Обикновено те изчакват, докато "нарушителят" на патента реализира успех на пазара, а след това изискват плащането на огромна лицензна такса. Ако получат отказ, завеждат съдебно дело. 

Засега Intellectual Ventures крие съдържанието на патентното си портфолио, но според Ройтерс компанията разполага със 70 000 запазени права.

През последните години компанията вкара патентната си колекция в съдебната зала, където многократно се изправя срещу други компании от различни индустрии. Сред "жертвите" са например Bank of America, производителите на принтери Canon и Ricoh, производителят на чипове Microsemi, доставчикът на онлайн сигурност Symantec, а напоследък и производителят на смартфони Motorola Mobility.

Всички тези искове Intellectual Ventures оправдава със защитата на авторското му право, за което твърди, че е нарушено от дружеството ответник. Приходите си компанията постига единствено от лицензни такси.

Въпреки че има много подобни на Intellectual Ventures компании, малцина получават такава подкрепа от страна на големите технологични компании. Както съобщава Ройтерс, по-рано Apple и Intel са подпомагали със значителни суми мениджъра на запазените права, така че той е успял да придобие допълнителни патенти. Сегашната инвестиция на Sony и Microsoft е със същата цел. В замяна на това двете компании ще получават отстъпки от лицензните такси и дял от авторските и лицензионните възнаграждения.

Досега Intellectual Ventures е получил според Ройтерс капитал в размер на 6 млрд. долара. Както става ясно от презентация за инвеститорите от 2013 г., компанията планира да набере още 3 млрд. долара. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:19 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още