IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Френско откритие намалява разхода на авиокомпаниите

Прохождаща компания създаде олекотена седалка, която може да намали драстично консумацията на гориво на самолетите

13:40 | 20.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Пестенето на гориво е ключов фактор за авиокомпаниите, което е и причината преди години някои от тях да сменят седалките на техните самолети с олекотени версии. Те са произведени от германската компания Recaro, която прави седалки и за спортно ориентирани автомобили. Освен главното си качество – ниското тегло, те са значително по-тънки от обикновените, което позволява да се приближат редовете и съответно да се поберат повече пътници в кабината.

Сега трима млади французи смятат, че са измислили още по-ефективна самолетна седалка, която е близо три пъти по-лека от тази на Recaro.

Бенжамен Саада, Жан-Шарл Самюелиан и Венсан Тейедор създадоха своята Expliseat през 2011 г., а сега тя вече се продава. Конструкцията й е изградена от титан и композитни материали, благодарение на което тежи само 4 кг. За сравнение, използваните в самолетите на United Airlines седалки Recaro, тежат цели 11 кг.

Според изчисленията на американската авиокомпания разликата в теглото е достатъчна, за да се намали разхода на всеки самолет с 400 000 долара годишно. Ако това е вярно, вграждането на такива седалки във всички 300 самолета Boeing 737-800 на Ryanair може да спести 120 милиона долара годишно от бюджета на авиокомпанията.

Креслото се състои от едва 30 отделни части и облегалката му може да се наклони с 18 градуса. То е предвидено за използване в самолети от сериите 737 на Boeing и А320 на Airbus. Това са най-използваните самолети за кратки и средни дистанции, което означава, че Expliseat ще се възползва от огромен пазарен потенциал.

През март седалката на французите бе одобрена от Европейската агенция за авиационна безопасност. През същия месец стартиращата компания подписа договор с първия си клиент – Air Méditerranée. Авиокомпанията е поръчала 220 бройки от седалката за един от своите самолети – А321, пише френският вестник LesEchos.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още