IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: От 1 юли разговорите в роуминг в ЕС поевтиняват с над 20%

Изходящото повикване вече ще струва 0,19 евро на минута, входящото - 0,05 евро, а изпращането на SMS - 0,06 евро

16:45 | 24.06.14 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Графика на деня: От 1 юли разговорите в роуминг в ЕС поевтиняват с над 20%

От 1 юли 2014 година разговорите в роуминг в рамките на ЕС ще поевтинеят още – пределните цени за изходящото повикване вече ще бъдат 0,19 евро за минута (понижение от 21% спрямо цените досега). Входящото повикване ще се таксува за 0,05 евро на минута, което е понижение от 28,5% спрямо сегашните цени.

Най-значимо ще е намалението при преноса на данни – с 55,5% до 0,20 евро за мегабайт. От 1 юли и доставчиците на мобилна връзка в Европа ще могат да правят специални оферти, които да позволят на потребителите да изберат местен доставчик на мобилни услуги.

Изпращането на SMS от чужбина пък ще струва 0,06 евро, или с 25% по-евтино отколкото е в момента.

От 2007 година Европейската комисия започна да въвежда пределни цени за разговорите в роуминг между страните от ЕС. В резултат на тези действия таксите за услугите намаляват с между 80 и 90%, спрямо нивото от 2007 година досега, отбелязват от Европейската комисия.

Въпреки тези данни обаче 28% от европейците още изключват телефоните си при пътуване в чужбина, за да не натоварват бюджета си. 

Плановете са постепенно таксите за ползване на мобилни услуги в чужбина да отпаднат и клиентите да бъдат таксувани по същите тарифи, при които говорят в родната си страна. Идеята получи и одобрението на комисията по индустрия в Европейския парламент, гласувано на 19 март 2014 година.

Ако предложението на ЕК получи зелена светлина и от депутатите в Европейския парламент, както и от Съвета на министрите, то от 15 декември 2015 година роумингът ще остане в историята.

Цената на ползване на данни в роуминг пада с 50% от 1 юли спрямо миналото лято:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 17:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
deant
преди 9 години
ами като сте върли капиталисти, защо не оставихте това да го оправи невидимата ръка на пазара, а трябваше да се ползват мерки от планирания пазар.. и после да плюем пак комунизма? Въпроса е принципен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
V.At.
преди 9 години
Ами икономическата логика е точно развитието на бизнеса. В т.н. облачни системи при нисък роуминг може да се контролира бизнеса и да се получава информация от произволна точка в Европа, което ще даде голям тласък на развитието.Но това който го разбрал, разбрал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
MZ/X
преди 9 години
Примерът ти не е удачен, защото и двамата седим в едно и също барче в центъра на града, но единия плаща примерно 10 стотинки на минута, а втория примерно 7 лева на минута само защото е на роуминг!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 5
deant
преди 9 години
Не че не съм доволен от решението, ама каква е икономическата логика електричеството или бензина да имат различни цени из ЕС? Що не ги уенакви ЕС и тях, че мноо ми е трудно да си сметна разхода, когато пътувам с кола от България до Великобритания примерно... Да и интернет услугите, хляба, салама и Бирата! Що в България бирата е толкоз евтина, а на другия край на европа толкоз скъпа! Даже немоа да разбера защо на автомата кафето е 50 стинки, а на баровското барче в центъра на града е 2,50 лв. Тоя ЕС мноо се бави с регулациите!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
MZ/X
преди 9 години
Роуминг тарифите бяха един от най-големите провали на свободния пазар! Добре, че ЕС се намеси и ще прекрати тази лудост! Няма никаква икономическа логика роминга да е по скъп от ползването на телефона в националната мрежа на дадения операто!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още