IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Sharp отделя подразделението си за LCD дисплеи?

Компанията планира голямо преструктуриране, програмата за което ще стане ясна през май

15:32 | 06.04.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Сблъскващата се с редица проблеми напоследък японска компания за електроника Sharp Corp. отделя подразделението си за производство на панели за телефони и планира да поиска от държавен инвестиционен фонд финансова помощ, разкриват няколко души, запознати с въпроса, цитирани от Wall Street Journal.

Подразделението, което ще бъде отделено, произвежда малки и средни по размер течнокристални дисплеи (LCD) за смартфони. Търсенето на екрани нараства, но Sharp не успява да се конкурира с южнокорейски играчи като LG Display и Japan Display, които залагат на агресивния маркетинг, предлагайки продуктите си на производителите на евтини телефони в Китай.

Като част от плана Sharp търси капиталова инжекция от Innovation Network Corp. - фонд, ръководен от Министерството на икономиката, търговията и индустрията на Япония. Фондът преди е инвестирал в Japan Display, която беше създадена от сливането на няколко японски гиганта в производството на електроника.

Говорителят на Sharp обяви, че компанията разглежда различни възможности за преструктуриране, включително това за бизнеса си с панели, но „не е взела никакво решение“.

Отделянето на подразделението, намаляването на броя на персонала и други съкращения могат да помогнат на Sharp да си осигури нова финансова помощ от кредиторите си.

Банките държат повече от 600 млрд. йени (5,04 млрд. долара) от дълга на Sharp.

През февруари Sharp заяви, че ще отчете загуба от 30 млрд. йени, вместо очакваната печалба от 30 млрд. йени за фискалната година, която завърши на 31-ви март. Освен бизнеса с панели на Sharp, този за потребителска електроника също пострада от слабата йена, тъй като голяма част от продажбите ѝ са в чужбина.

Същевременно компанията поставя последните щрихи по своята програма за голямо преструктуриране, която планира да разкрие през май. Но източник, запознат с въпроса, твърди, че Sharp може да обяви отделянето на подразделението по-рано. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:44 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още