IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google ще предложи безплатен международен роуминг?

Компанията води преговори с мобилния оператор Three за сделка, която може да промени телекомуникационната индустрия

17:13 | 08.04.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Google води преговори за сделка с Хътчисън Уампоа, собственикът на мобилния оператор Three, която ще позволи на американците да използват мобилните си телефони в чужбина без допълнителни такси, пише в. Telegraph, позовавайки се на източници, пожелали анонимност.

Двата гиганта обсъждат мащабно споразумение, което ще се превърне във важна част от плановете на Google за раздвижване на пазара на мобилни услуги в САЩ, използвайки своя собствена мрежа.

Разбираемо е, че Google се стреми да създаде глобална мрежа, която ще таксува еднакво за обаждания, съобщения и трафик на данни, независимо къде по света се намира потребителят. Сделката с Хътчисън ще даде достъп на Google до пазара във Великобритания, Ирландия, Италия и още няколко други страни, където хонконгският конгломерат притежава мобилни мрежи.

Източниците на изданието твърдят, че Хътчисън е естествен партньор по изпълнението на плана на Google, защото се опитва да премахне таксите за роуминг за клиентите на Three.

Миналия месец Google обяви плановете си да стартира своя мобилна мрежа. Тя няма да изгражда мобилни кули, а ще разчита на подобни сделки, за да използва вече съществуваща инфраструктура, както на вътрешния си пазар, така и в чужбина.

Анализаторите очакват Google да използва мрежата си, за да окаже натиск върху цените на най-големите мобилни оператори в САЩ – AT&T и Verizon, които се радват на по-големи маржове на печалба, отколкото европейските им колеги.

Освен това Google може да използва проекта, за да окуражи операторите да инвестират в нови технологии за подобряване на мобилното покритие чрез Wi-Fi мрежи.

Източниците на изданието твърдят, че Google не планира да започне да предлага мобилна мрежа на британските си клиенти, поне не в обозримо бъдеще. Пазарът на европейски телекоми е сравнително конкурентен, а таксите за роуминг са на път да бъдат премахнати от регулаторите.

Google и Three отказват да коментират случая.

Въпреки че се смята, че плановете на Google са все още скромни, възможността от сериозен ход от нейна страна или от Apple на пазара на мобилни услуги, предизвиква страх в телекомуникационния сектор.

Той вече оказва съпротива срещу опитите на Apple да премахне SIM-картите и да ги замени със софтуер, който позволява на собствениците на iPad да избират всяка достъпна мрежа, което ще отслаби връзката между мобилните оператори и потребителите.

Освен това Apple притежава патенти за технологии, които позволяват автоматичното превключване между най-добрите мрежи и цени – система, която, ако започне да се ползва, би могла да подкопае дейността на мобилни оператори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:31 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още