IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Sharp продава главния си офис?

Очаква се компанията да отчете нетна загуба от над 1,5 милиарда долара

16:23 | 16.04.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Reuters</em></p>

Снимка: архив Reuters

Според японския бизнес всекидневник Nikkei изпадналата в затруднения компания за електроника Sharp планира да продаде централния си офис и да съкрати част от персонала си както в местните си, така и в международните си подразделения.

Очаква се базираната в Осака компания да отчете нетна загуба от над 200 млрд. йени (1,66 млрд. долара) за приключилата през март финансова година. Това се дължи до голяма степен на загубите от обезценяването на активите за производство на течнокристални (LCD) дисплеи, съобщава изданието, без да се позовава на конкретни източници, цитирано от DPA.

Твърде вероятно е Sharp да отчете нетна загуба от близо 100 млрд. йени (840 млн. долара) за текущата финансова година заради по-високите си разходи за преструктуриране.

През февруари компанията заяви, че ще отчете годишна нетна загуба за трети път през последните четири години. Основната причина за това се крие в спадащите продажби на дисплеи за телевизори и телефони на фона на ценовата конкуренция с Китай и Южна Корея.

Очаква се Sharp да сключи широко споразумение за финансова помощ на стойност 200 млрд. йени (1,66 млрд. долара) с двама кредитори, единият от които е банка Mizuho – една от най-големите банки в Япония.

Говорител на Sharp отказва коментар по повод материала, като заявява, че той не е базиран на данни на компанията. Очаква се Sharp да представи средносрочния си план за управление в средата на май.

През февруари Sharp заяви, че ще отчете загуба от 30 млрд. йени, вместо очакваната печалба от 30 млрд. йени за фискалната година, която завърши на 31-ви март. Освен бизнеса с панели на Sharp, този за потребителска електроника също пострада от слабата йена, тъй като голяма част от продажбите ѝ са в чужбина.

В началото на месеца пък WSJ писа, че Sharp Corp. отделя подразделението си за производство на панели за телефони и планира да поиска от държавен инвестиционен фонд финансова помощ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:33 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още