IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испания поиска от Съда на ЕС да определи дали Uber е транспортна услуга

Решението може да създаде прецедент за съдебни битки из цяла Европа

09:21 | 21.07.15 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ако бъде определен като транспортна услуга, Uber ще стане обект на по-строги правила за лицензиране и безопасност в целия ЕС. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Ако бъде определен като транспортна услуга, Uber ще стане обект на по-строги правила за лицензиране и безопасност в целия ЕС. Снимка: архив, Ройтерс

Испански съдия поиска от Съда на европейските общности в Люксембург тълкувателно решение дали Uber е обикновена транспортна услуга, или цифрова услуга, както твърди американският старт-ъп. Това може да създаде прецедент за съдебни битки из цяла Европа, пише онлайн изданието euractiv.com.

Съдът в Барселона е решил да се обърне към върховния съд на Европейския съюз (ЕС) по делото, което водещият такси оператор в града заведе срещу Uber в края на миналата година.

“Това означава, че съдът на ЕС ще определи дали националните правила, които се прилагат по отношение на дигиталните услуги като Uber са законосъобразни и целесъобразни съгласно европейското право”, коментира Марк МакГан, ръководител на обществената политика на Uber за региона на Европа, Близкия Изток и Африка.

Uber стартира дейността си в Европа през 2011 г. Компанията се сблъска с ожесточена съпротива от редовните таксиметрови услуги. Водачите на таксита се оплакват, че Uber нечестно се конкурира чрез заобикаляне на местните закони за лицензиране и безопасност.

Досега компанията претърпя редица съдебни удари в Белгия, Франция, Германия, Холандия и Испания. МакГан посочва, че решението на европейския съд може да се очаква през есента на следващата година.

Съдът в Барселона иска съдът в Люксембург да се произнесе дали Uber, която твърди, че е онлайн посредник, свързващ шофьори с пътници, е обикновена транспортна дейност или електронна услуга.

Ако бъде определен като транспортна услуга, Uber ще стане обект на по-строги правила за лицензиране и безопасност в целия ЕС.

Съдът на ЕС ще се произнесе и по ограниченията, които Испания въведе за компанията. Uber вече подаде жалби до Европейската комисия (ЕК) срещу френското законодателство, което според компанията облагодетелства местните таксита, както и срещу забраните в Германия и Испания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:31 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 3
Stone_Kold
преди 8 години
тук са бутнали некоя подаръ4е и властите се ослушват
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 8
michaelis12
преди 8 години
тези uberi прецакват на хората работните места, да си стоят там от дет са се пръкнали и аз да бях и аз щях да ги изхвърля .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
stota4kata
преди 8 години
a скоро ще проверят и групата във фейсбук - Пътуващи Пловдив София
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още