IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Sharp очаква оперативна загуба от 215 млн. долара

Първоначалната прогноза на компанията за периода април-септември беше за печалба

18:44 | 26.10.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Японската компания Sharp заяви, че ще отчете оперативна загуба за периода април-септември, а не печалба, както очакваше, което се дължи на спада на цените на дисплеи за смартфони. Това се случва след като в края на юли тя си осигури 1,7 млрд. долара спасителен заем, предава Ройтерс.

Производителят на електроника очаква оперативна загуба от 26 млрд. йени (215 млн. долара), когато отчете финансовите си резултати за първата половина на фискалната си година в петък. В края на юли компанията обяви, че очаква 10 млрд. йени печалба.

Освен това Sharp понижи прогнозата си за годишната оперативна печалба от 80 млрд. йени на 10 млрд. йени. Това вероятно ще увеличи натиска върху компанията да намери купувач на част или на целия ѝ бизнес с дисплеи. Преструктурирането е първостепенно условие за осигуряване на 200 млрд. йени от банките през май - втория основен спасителен пакет, който трябва да получи в рамките на тригодишен период.

Някога Sharp беше сред топ доставчиците на Apple, но през последните години загуби пазарен дял, отстъпвайки пред южнокорейската LG Display и Japan Display.

Критиците твърдят, че Sharp е инвестирала прекалено много в производствени мощности през последните 10 години, поради което не е успяла да направи достатъчно иновации, които да ѝ помогнат да се справи със срива в маржа на печалбата.

Акциите на Sharp завършиха търговията в понеделник на цена от 137 йени, а през тази година тя е спаднала с 49%.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:23 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още