IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Samsung ще плати на Apple 548 млн. долара по патентно дело

Старият спор между двата гиганта бавно върви към разрешаването си

17:36 | 04.12.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Старият спор между Apple и Samsung направи малка, но критична стъпка напред към разрешаването си тази седмица, след като южнокорейската компания се съгласи да плати 548 млн. долара на Apple, както съдът беше разпоредил, пише Venture Beat.

В документи, подадени във Федералния съд в Сан Хосе, Samsung обяви, че ще плати дължимата сума, след като наскоро загуби серия от жалби. Споразумението е свързано с дело, разгледано за първи път от съдебните заседатели през 2011 г. Според съдебните документи Apple ще получи парите до 14 декември.

Въпреки че се съгласи да плати, Samsung заяви, че все пак си запазва правото да продължи да подава жалби и да поиска част или цялата сума обратно в зависимост от бъдещите решения. Така например в друго дело Samsung посочва, че Американското патентно ведомство е анулирало един от базисните патенти, замесени в случая.

През август 2011 г. съдебните заседатели решиха Samsung да плати 1 млрд. долара на Apple за нарушаването на серия от патенти, свързани с дизайна и функциите на операционната система iOS, която работи на iPhone.

Делото беше заведено, още когато Стив Джобс беше главен изпълнителен директор на Apple. По това време той беше ядосан, че операционната система на Google – Android, изглежда като копие на революционния продукт iOS на неговата компания.

Тъй като нямаше как да съди директно Google, тъй като тя предоставя безплатно Android, Apple избра да съди Samsung като естествен заместител, защото нейните телефони с Android започнаха бързо да изпреварват iPhone, превръщайки се в лидер по света по обем на продажбите. По това време патентното дело изглеждаше като нещо, което може да наклони везните в битката между двата технологични гиганта.

Въпреки това четири години по-късно продажбите на смартфони спадат, докато iPhone се радва на добра инерция и нови рекорди почти всяко тримесечие.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още