IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новото усилие на Facebook да свърже света - Telecom Infra Project

Компанията си партнира с телекомите за изграждането на нови типове инфраструктура в рамките на проекта Internet.org

13:00 | 22.02.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Facebook представи в рамките на Mobile World Congress в Барселона новата си инициатива Telecom Infra Project, която е част от усилията на компанията да свърже света посредством своя проект Internet.org. Това обяви в профила си в социалната мрежа главният изпълнителен директор на интернет гиганта Марк Зукърбърг.

По думите му Internet.org е изградена от множество отделни програми, включително някои, които са фокусирани върху изграждането на нови типове инфраструктура, която да помогне за свързването с интернет на хората в най-отдалечените и отделените места в света.

Според Зукърбърг това може да се случи посредством захранвани със слънчева енергия летателни апарати и сателити, които могат да доставят интернет посредством лазери. Основателят на Facebook разкри още, че това са част от възможностите за свързване на общностите, при които това е невъзможно чрез използването на традиционна инфраструктура. 

"Днес правим следващата стъпка напред, партнирайки си с телекомуникационни компании, за разработването на нови технологии, които ще намалят разходите за изграждането на мобилни мрежи по целия свят“, написа още Зукърбърг.

 

At Mobile World Congress today we announced the Telecom Infra Project, part of our efforts to connect the world through...

Публикувахте от Mark Zuckerberg в 22 февруари 2016 г.

По думите му основното вдъхновение за инициативата е дошло от Open Compute Project, който Facebook стартира през 2011 г. Идеята му беше всички сървъри, мрежи и центрове за данни да бъдат отворени, така че да се насърчат съвместните проекти, които да доведат до по-бързи иновации и спестяването на милиарди долари в индустрията.

Новата инициатива следва същите принципи за отворени технологии и колаборации, коментира Зукърбърг. Той твърди, че всичко това може да доведе до пускането на по-евтини планове за достъп до данни, а за самите оператори може да е по-евтино да разширят мрежите си до места, които до момента това не е било особено ефективно по отношение на разходите.

„По този начин TIP ще ни помогне да свържем света много по-бързо“, пише Зукърбърг.

Той обяви още, че Facebook работи с повече от 30 партньори, включително Deutsche Telekom, Intel, Nokia и SK Telecom за разработването на нови технологии, които могат да помогнат за по-бързото свързване на хората, като това да се случи по по-ефективен начин.

„От инфраструктура, която помага за свързване на тези хора, които не са онлайн развиващите се страни, до начин за увеличаване на растежа на 5G мрежите, което ще донесе по-богати форми на съдържание, като видео и виртуална реалност“, допълва изпълнителният директор. Темата той ще разисква по-късно днес в рамките на Mobile World Congress в Барселона.

Повече по темата вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още