IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Hon Hai Precision Industry спадна за пръв прът от над 3 години

Причината е спадът в продажбите на iPhone и по-голямата конкуренция

18:05 | 30.03.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Тримесечната печалба на Hon Hai Precision Industry спадна за първи път от повече от три години, след като основният поддоставчик на Apple, на фона на спада в продажбите на iPhone и увеличаването на конкуренцията, пише Bloomberg.

Най-големият член на компанията на Тери Гоу Foxconn Technology Group отчете 7% спад на нетната печалба за четвъртото тримесечие до 52,9 млрд. нови тайвански долара (1,6 млрд. щатски долара), в сравнение с 59,1 млрд. нови тайвански долара, прогнозирани от анализаторите.

Свиването на печалбата на Hon Hai е първото от второто ѝ фискално тримесечие на 2012 г. на сравнима база, сочат данни на Bloomberg.

Печалбата на Hon Hai за 2015 г. надхвърли очакванията, но се бори със забавянето на търсенето на смартфони. Тайванската компания генерира половината си приходи от Apple, която през януари предупреди за първото си свиване на продажбите за тримесечие от повече от десетилетие.

Оттогава досега производителката на iPhone пусна по-малка и по-евтина версия на своето ключово устройство, на което инвеститорите разчитат, че ще даде тласък на бизнеса ѝ.

Гоу се опитва да увеличи правомощията на Foxconn, трансформирайки компанията в такава, която произвежда и ключови електронни компоненти и устройства. Hon Hai и няколко други филиали на Foxconn обявиха в сряда сделка, с която поемат контрола върху Sharp. Стойността ѝ е 3,5 млрд. долара, като по този начин Гоу добавя японския доставчик на дисплеи за смартфони в своята империя.

Трудна 2016 г.

Спадът на печалбата се дължи до голяма степен на случващото се с Apple, която е най-големият клиент на компанията, написа още преди официалното излизане на резултатите Джитендра Варал, анализатор на Bloomberg Intelligence.

“Конкуренцията на играчи като Pegatron и Wistron за сглобяването на телефони, както и по-слабите продажби на iPad, може да са допринесли за свиването“, допълва експертът.

Компанията за проучвания IDC прогнозира през декември, че глобалният ръст на пазара на смартфони ще спадне под 10% за първи път тази година. Продажбите на Hon Hai за четвъртото тримесечие от 1,43 трлн. нови тайвански долара се оказа под очакваните 1,45 трлн. нови тайвански долара.

Въпреки че компанията не разкрива приходите си, нито прави прогноза, Apple и Samsung Electronics предупредиха, че 2016 г. ще бъде трудна година за технологичната индустрия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още