IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ФБР не може да разбива криптирането на новите модели iPhone

Директорът на бюрото твърди, че техниката, използвана за отключването на iPhone 5c, не работи при по-новите устройства на компанията

09:39 | 08.04.16 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Тайният метод на Федералното бюро за разследвания (ФБР) за разбиване на защитите на iPhone 5c, използван за разкодирането на телефон, ползван от един от нападателите в Сан Бернардино, няма да проработи при по-новите модели на устройствата на Apple, твърди директорът на ФБР Джеймс Коуми, цитиран от Ройтерс.

По думите му инструментът действа само при част от телефоните. Коуми твърди, че технологията няма да проработи при iPhone 5s и по-новите модели iPhone 6 и 6s.

Министерството на правосъдието на САЩ обяви през март, че е успяло да отключи телефона на стрелеца от Сан Бернардино с помощта на трета страна, която не е разкрила все още. Така Apple отпадна от случая, но въпросът за по-широкия обхват на криптирането и заявките от властите остана нерешен.

След като технологията не може да бъде използвана за разбиване на защитите на по-новите модели, властите вероятно ще трябва да се обърнат отново към Apple, за да искат помощ от компанията за достъп до други устройства, участващи в различни случаи.

Министерството на правосъдието призова съда в Ню Йорк да накара Apple да отключи iPhone 5s, свързан с разследване за наркотици. Прокурорите по случая заявиха, че ще дадат повече информация на съда до 11 април за това дали заявката към Apple трябва да бъде променена.

Ако правителството продължи да работи по случая, технологичната компания вероятно ще може да използва въпроса, за да принуди ФБР да разкрие каква технология е използвала, посочва източник, запознат със ситуацията. 

Apple и ФБР не са открити веднага за коментар. 

Не е ясно за кой модел на телефона и за коя версия на операционната система iOS става въпрос и дали ФБР ще ползва същата тактика, както в казуса с апарата на Фарук. Но както моментът на случващото се, така и фактът, че ФБР въобще се отзовава и може да помогне, говорят точно за това.

 

Ако това е наистина факт, то Apple ще се окаже права в опасенията си, че още при първия казус не е ставало дума за единичен случай, както се опитваха да го изкарат властите, а за това да се намери общ начин за заобикаляне на мерките за сигурност на сегашното поколение на iPhone и да се създаде прецедент, пише германският Die Welt.

Всичко по темата - тук

 

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
ФБР не може да разбива криптирането на новите модели iPhone------------------------------------------------------------------------------------------------------------Мда с две думи : "Балъци, купете си iPhonq той е "сигура", малко по-скъп е, ама нема нищо треа да си платите по-дебело за да ви подслушваме - нема как" ..... :)) С тея ционистки хитрини ше ги замоля у лево, на мене и с китайския ми е добре ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още