IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 50 стартъпа ще подпишат договори със "София Тех Парк" през май

Интересът е по-голям от капацитета на Инкубатора в момента, коментират от парка

15:02 | 21.04.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

В Биофармацевтичния лабораторен комплекс "БиоФарма" влизат три лаборатории, а в парка се помещават и Лаборатория по биоинформатика "БиоИнфоТех", Лаборатория за 3D креативност и бързо прототипиране на нови продукти, Лаборатория по виртуална и разширена реалност, Лаборатория "Интелигентни комуникационни инфраструктури", Лаборатория "Изкуствен интелект и CAD системи", Микро Нано Лаб (МИНОЛаб), Лаборатория по киберсигурност, Лаборатория за високопроизводителни изчисления (ЛВИ). От парка уточниха, че изследователската и развойната дейност в лабораториите вече върви.

Иновационният форум "Джон Атанасов"

Иновационният форум е мястото, което ще бъде пресечната точка на всички елементи в „София Тех Парк“. Това е конгресният център на парка, който вече се използва за провеждането на събития. По думите на Иванов всичко това би трябвало да доведе до развитие на икономиката.

Експериментариум

Експериментариумът е музей за деца между 9 и 14 години, който има за цел да „изгражда конструктивния дух на децата“, коментира Иванов. По думите му мястото ще предлага интерактивни игри и забавления в духа на тематиката на парка.

Фази на развитие

Целта на „София Тех Парк“ е да се увеличи иновационния капацитет чрез извършването на обмен на опит, знания и експертиза от страна на бизнеса, университета и учените, подчерта Иванов.

За развитието на парка са предвидени три основни фази. Предварителната стартира през 2011 г. и вече е приключила. Тя включваше изграждането на цялата необходима инфраструктура на парка. Фаза 2 предполага изграждането на модела, по който ще си взаимодействат Инкубаторът, лабораторният комплекс и иновационният форум. Трета е фазата на устойчивост, в която компаниите от Инкубатора, които вече са жизнеспособни, да се отделят, а местата им да бъдат заети от нови, обасни Цветомира Викторова, член на съвета на директорите на „София Тех Парк“ АД.

В момента паркът се намира във втората фаза от развитието му. По думите на Викторова, след като са ясни първите компании в Инкубатора, трябва да се подберат услугите, които да им бъдат предоставяни. Решението ще бъде базирано на профила на компаниите, като се предвижда паркът да помага за привличането на инвеститори, които да работят с фирмите в Инкубатора.

Викторова е категорична, че има голям интерес от компании, занимаващи се с проучвания и научноизследователска дейност към комплекса, като се планира изграждането на допълнителен капацитет за инкубиране на компании.

След финализиране на европейското финансиране основната цел ще бъде „София Тех Парк“ като дружество да продължи да се развива самостоятелно.

Предвижда се в следващите десет дни да се уточнят правилата за избор на оператора на кухненския блок в иновационния форум. До средата на май ще бъдат изяснени и правилата за избор на оператор на инкубатора, като вече има интерес от български и чуждестранни компании. По думите на Иванов е възможно операторът да е консорциум от фирми от страната и чужбина.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:08 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
deant
преди 8 години
И ако произведът нещо тея стартъпи ще бъде добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
forexar
преди 8 години
http://sofiatech.bg/news/1104201/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още