IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Kaspersky Lab и Microsoft сключиха примирие

Двете компании водиха антитръстов спор в продължение на близо година

15:01 | 10.08.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Базираната в Москва фирма за киберсигурност Kaspersky Lab обяви в четвъртък, че ще оттегли антитръстовите си обвинения, които отправи в Европа срещу американския гигант Microsoft. Всичко това беше постигнато, след като Microsoft се съгласи да промени начина, по който доставя обновяване на защитата на системите на потребителите на Windows, предава Ройтерс.

И двете компании едновременно обявиха, че случаят е разрешен - след конфликт, продължил близо година. В рамките му Kaspersky обвини Microsoft, че поставяла неправомерно пречки пред независимите доставчици на услуги за сигурност към своята операционна система Windows 10.

През юни Kaspersky Lab обвини Microsoft, че е използвала доминацията си на пазара на персонални компютри, за да причини проблеми на трети страни, които предоставят антивирусни програми. Всичко това е постигнато чрез начина, по който компанията е разпространявала своя антивирусен софтуер Defender на Windows 10.

Основателят на Kaspersky Евгений Касперски заяви, че Microsoft е премахнала антивирусната програма на компанията му, когато потребителите са инсталирали Windows 10, в опит да ги накара да използват Defender, която е поднесла като „вътрешен“ продукт.

Microsoft отрече да е нарушила законите и заяви, че нейната цел е да помогне за защитата на потребителите на Windows 10 от киберзаплахи.

В публикация в блога си днес Microsoft заяви, че ще работи по-тясно с доставчиците на антивирусни продукти, преди софтуерните обновления да бъдат пуснати, така че да се помогне за отстраняване на проблеми при прехода.

Освен това компанията коментира, че ще позволи на фирмите за антивирусен софтуер да подават сами сигнали до потребителите, преди и след абонамента им да изтече, и ще направи тези доставчици по-видими.

Microsoft и Kaspersky твърдят, че са имали „плодотворна дискусия“ през последните месеци за това как антивирусните трябва да оперират в екосистемата на Windows, така че крайните потребители да работят в сигурна среда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още